Gehaakte herder

By

Gehaakte herder

Al een tijdje loop ik rond met het idee om een herdershond te haken omdat we zelf een herdershond hebben. Deze gehaakte herder kwam ik na lang zoeken tegen. De Duitse Herder Rex uit het haakboekje van Kristel Droog-Dekkers ‘Mijn hondjes van sokkenwol’.

Wat heb je nodig om deze herder te haken?

Alle gehaakte knuffels uit het haakboekje worden gehaakt met Lang Yarns Jawoll. Toen ik deze wol aan het uitzoeken was bij Het Wolplein ging ik direct al niezen. Dus garen met wol erin is en blijft geen optie voor mij. Ik heb deze knuffel dan ook weer met m’n oude vertrouwde haakgaren van Catania gehaakt.

  • catania haakgaren in de kleuren camel (2x), zwart en lichtbruin
  • eventueel catania haakgaren geel en wit voor de bal
  • haaknaald 2,5 mm
  • vulling (fiberfill)
  • (ovale) veiligheidsogen van 10 mm
  • veiligheidsneus van 18 mm

Veiligheidsoogjes en veiligheidsneus

Helemaal nieuw voor mij zijn de veiligheidsoogjes en veiligheidsneus. Voorheen (als ik ooit eens een knuffel haakte) naaide ik deze er gewoon met haakgaren op. Nu ik deze veiligheidsoogjes en veiligheidsneus heb ontdekt vind ik ze wel stukke mooier op knuffels. Door de schijfjes achter de oogjes (en neus) kunnen ze niet uit de knuffel getrokken worden. Wel is er een kleine kans dat het pinnetje afbreekt achter het oogje dus echt helemaal 100% veilig zijn ze niet.

Het patroon van de gehaakte herder

Het haakpatroon van de gehaakte herder is heel eenvoudig te volgen in het haakboekje van Kristel Droog. Kristel Droog heeft meerdere haakboeken geschreven met allerlei dieren en knuffels. In boekje wat ik heb gekocht staan 10 hondjes beschreven plus accessoires.

In het boekje stond aangegeven dat je van de kleur camel 45 gram nodig hebt maar ik kwam nog flink te kort aan een bolletje van 50 gram maar dat komt waarschijnlijk omdat ik een ander merk haakgaren gebruik, (ook al zou dit even dik moeten zijn).

Afwerking gehaakte herder

Nadat alle onderdelen zijn gehaakt moet de herder nog in elkaar gezet worden. Dat was nog best een lastig klusje en ook niet het allerleukste klusje. Maar het is gelukt. Daarna nog een balletje gehaakt voor ‘Rex’ en klaar!

Nog meer gehaakte knuffels….

Er zijn zo ontzettend veel haakpatronen van allerlei knuffels en poppen (ook wel amigurumi’s genoemd) dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Zelf heb ik eerder een kleine teckel gehaakt en kikkers voor de carnaval en de laatste was een kuikentje voor pasen.

4 thoughts on “Gehaakte herder”

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.