Haarband haken

By

Haarband haken DIY

Een haarband haken, je vraagt je misschien af: hoe kom je erop? Zoals het bijna altijd gaat met m’n ideeën…….ze komen voorbij op internet of ik zie iets in een winkel of waar dan ook. Deze gehaakte haarband kwam ik tegen op YouTube toen ik een andere haakinstructie aan het bekijken was.

YouTube

Nadat ik het filmpje had bekeken ben ik op zoek gegaan naar een beschrijving of patroon maar er is verder niks te vinden op internet van deze haarband. Dus aan de slag op basis van onderstaand instructiefilmpje welke superduidelijk is, maar het vervelende ervan is: al die reclames tussendoor…. Dat is dan ook de reden waarom ik zelf een beschrijving heb gemaakt.

Klik hier voor het instructiefilmpje van de gehaakte haarband

Wat heb je nodig voor deze gehaakte haarband?

Beschrijving haarband haken

De haarband bestaand uit 5 gehaakte strengen. Eerst haak je allevijf de strengen afzonderlijk als volgt:

Haak een sliert van 128 steken volgens ‘de lange draad methode’. Dus geen 128 lossen. Wanneer je een sliert maakt volgens ‘de lange draad methode’ krijg je een mooie elastische sliert welke niet draait en er mooier uit ziet dan lossen.

Deze methode is een opzet met 2 draden. Je beginstuk (korte 1e draad) is ongeveer 3x zo lang als de lengte die je straks wilt hebben. Hier begin je nu met je opzetlus. Daarna ga je verder met ‘de lange draad methode’ welke dus met 2 daden gehaakt wordt.

In de blog van Renske Creatief staat een duidelijke uitleg van deze steek ( maar dan zonder reclame 🙂 ).

Hierna keer je je haakwerk en haak je terug met stokjes in iedere voorgaande steek. En klaar is je eerste streng. Herhaal dit nog 4x met andere kleuren.

Daarna kies je een kleur waarmee je de strengen aan elkaar gaat vast haken. Haak iedere streng vast met 3 vasten. Keer om en haak terug met vasten. Keer weer om en haak terug met stokjes. De laatste toer zijn weer vasten en in deze vasten haak je het haarelastiek mee. Kant af.

Nu ga je de 5 strengen vlechten. Haak de uiteinden wederom vast op dezelfde manier als hierboven en haak ook weer in de laatste toer vasten het haarelastiek mee. Werk alle losse draadjes netjes weg en klaar is je eigen originele gehaakte haarband.

De haarband is door het vlechtwerk en het haarelastiek passend voor iedereen. Is de haarband toch veel te strak of los? Haak de strengen dan iets korter of langer.

Haakgaren mini’s van Durable

Voor kleine projecten gebruik ik vaak de mini’s van Durable. In de meeste wolwinkels zie je deze los in een bak liggen en zijn per stuk te koop voor een klein prijsje. Er zijn ook complete assorti-pakketten van deze mini’s welke in verhouding dan iets goedkoper zijn:

Wie o wie…. ?

Het was een heel leuk haakproject, misschien maak ik er nog meer in andere kleuren. Alleen….zelf draag ik nooit een haarband…. dus…..

Wie wil deze haarband hebben?

2 thoughts on “Haarband haken”

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.