Wandhanger weven

By

Wandhanger weven DIY

Deze keer totaal iets anders: een wandhanger weven. Tijdens m’n snuffeltochtje door het inspiratiecentrum van het Wolplein kwam ik deze tegen. De complete weefpakketten waren uitverkocht dus heb ik alleen het weefraam gekocht en ben op zolder op zoek gegaan naar allerlei restanten wol en garen die qua kleur een beetje bij elkaar passen.

Wat heb je nodig om deze wandhanger te weven?

  • weefraam
  • weefnaald (stopnaald is ook prima)
  • dun sterk onopvallend garen (spandraden)
  • allerlei soorten wol en garen
  • een stok om het weef-werkje aan op te hangen

Het begin: je weefraam opspannen

Om het weefraam op te spannen heb je sterk, dun en onopvallend garen nodig. Ik had nog een restje garen van het gehaakte rolkussen over wat hiervoor geschikt is. De uitleg van het opspannen vind je hier. Na het ‘spannen’ maak je eerst met het spangaren nog een zelfkant. Dit wordt ook wel ’twijnen’ genoemd. Dit is een soort ‘opzetsteek’ waardoor alles goed blijft vastzitten en niet los rafelt. Daarna nog een paar ‘gewone toeren’ en dan kan het echte werk gaan beginnen.

Weefsteken

Naast de ‘gewone’ weefsteek zijn er veel andere soorten weefsteken en weeftechnieken. Omdat het weven voor mij ook helemaal nieuw is heb ik de weefsteken uit een blog van het Wolplein gevolgd.

De eerste weefsteek was de ‘rya knots’ oftewel ‘franjes’. Zie foto 1.

Daarna de Soumak weefsteek, dit is eigenlijk gewoon een vlecht-steek (foto 2). Het zag er zo makkelijk uit op het filmpje maar toch heb ik ‘m een paar keer fout geknoopt. Even uithalen en weer opnieuw. Geen probleem.

De derde weefsteek is de Loopstitch-Weaving. Dit zijn lusjes die je maakt met behulp van breinaalden. Zie foto 3. Na deze lusjestoer heb ik weer een paar gewone weef-toertjes gedaan.

Afwerking van de wandhanger

Bovenstaande weefsteken heb ik een paar keer herhaald en tot slot nog de twijnsteek zodat alles goed blijft zitten. Daarna haal je het geheel van het weefraam af en stop de draadjes in. De lusjes van de bovenkant heb ik doorgeknipt en hiermee nog extra knoopjes gemaakt. Daarna deze draadjes om een stokje gebonden en de flosjes aan de onderkant nog een beetje recht geknipt en klaar is de wandhanger.

Als je een weefraam gaat kopen let dan wel op het formaat. Het weefraam dat ik heb gebruikt is 30 (breedte) x 39,5cm. Het wandkleed wat ik hiermee heb gemaakt is 23 cm breed geworden en dit is dan ook de maximale breedte die je hiermee kan maken.

Heb je geen (restjes) wol of garen? Er zijn ook complete pakketten te koop.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.