Rolkussen haken

By

Rolkussen haken met olifantjes

Alweer een kussen? Ja, inderdaad, weer een kussen. Deze keer een rolkussen haken. Het patroon is van Wolplein.nl. Ik heb het originele patroon gekocht en ook precies de beschrijving aangehouden maar wel andere kleuren gekozen. De haaktechniek voor dit kussen is nieuw voor mij: mozaïek-haken, ook wel mosaic of brioche – haken genoemd. Zoals met vele haaktechnieken het geval is: het is even puzzelen en uitzoeken hoe het moet maar als je het doorhebt is het best eenvoudig.

Wat heb je nodig om dit rolkussen met olifantjes te haken?

  • haakpatroon van Wolplein.nl
  • haakgaren van Pink Label in de kleuren die jij mooi vindt (totaal 4 bollen)
  • haaknaalden 2,5 en 3 mm
  • binnenkussen cilinder van 49 x 15 cm

Kleuren van het haakgaren voor dit rolkussen

De originele kleuren van dit kussen zijn gebroken wit, antraciet grijs en geel. Deze heb ik vervangen door crème, heel licht roze en bruin/taupe.

Hoe ga je te werk?

Het patroon voor dit gehaakte rolkussen is uitgebreid en duidelijk. Nadat ik de ‘lap’ met olifantjes af had heb ik de 2 zijkanten gehaakt. Dit viel best tegen. Uiteindelijk wel gelukt maar wel een beetje jammer dat je het patroon niet goed ziet omdat de kleuren crème en roze best dicht bij elkaar liggen. Het voorbeeldpatroon is zwart-wit en komt daardoor beter tot uiting. Maar desalniettemin, toch mooi.

De ‘rondjes’ hebben in de laatste toer totaal 112 steken. Dit aantal is precies gelijk aan het aantal toeren van de olifantenlap. Als eerste wordt de lap aan elkaar gehaakt zodat er al een rol / cilinder ontstaat. Aan de twee zijkanten hiervan haak je eerst nog 2 mooie randen waardoor de losse uiteindjes mooi weggewerkt worden. Toen ik één rand af had vroeg ik me af of de bijbehorende vulling er wel in zou passen. Toen schrok ik toch wel even, dat gaat toch nooit passen?

rolkussen haken

Het vervolg van….. het rolkussen haken

Ondanks bovenstaande foto, waaruit blijkt dat de ‘rolkussenvulling’ eigenlijk veel te groot is of lijkt, ben ik toch maar gewoon doorgaan met het volgen van de instructie. Eerst aan de kant met de afgewerkte rand begonnen: de ronde zijkant bevestigen aan de rol. Zoals eerder vermeld zijn dit bij allebei de delen precies 112 steken. Telkens 1 stokje samenhaken en 1 vaste samenhaken en dan ook nog bij iedere steek wisselen van kleur. Pittig klusje maar ook weer gelukt.

Het rolkussen is klaar!

Gelukkig is het allemaal toch goed gekomen. Het was wel flink proppen om het binnenkussen erin te krijgen maar eigenlijk is dat maar goed ook, hierdoor is het een stevig kussen geworden.

rolkussen met olifantjes van mandia.nl

4 thoughts on “Rolkussen haken”

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.