Gehaakte mandala

By

Gehaakte mandala

Wederom een gehaakte mandala maar voorlopig is dit wel de laatste (denk ik :-)). Wanneer je rondkijkt op internet zie je zoveel mooie en originele gehaakte en geknoopte mandala’s en dromenvangers, je weet gewoon niet welke je moet kiezen.

Mijn oog viel op een gehaakte mandala van ‘gekophaken‘. Ik heb niét het patroon van ‘gekophaken‘ gevolgd maar wél de kleuren.

Wat heb je nodig om deze mandala te haken?

  • 3 kleuren haakkatoen van Durable en/of Catania (dit zijn mijn favorieten maar het kan natuurlijk met alle haakgarens); dikte: 50 gram = 125 meter
  • haaknaald nummer 3.0
  • metalen ring met een doorsnede van 35cm

Het patroon van de gehaakte mandala

Het haakpatroon bestaat alleen maar uit ‘puff’s’, ook wel de puff-steek of puff-stitch of ‘moesje’ genoemd. Na iedere toer wissel je van kleur. Als je het patroon doorneemt zie je dat je bijna in iedere toer 6 puff’s meerdert. Het ‘moment’ van meerderen laat je telkens ergens anders vallen. Doe je dit iedere keer op dezelfde plek dan krijg je een 6-hoek in plaats van een cirkel.

De toeren die je voor deze mandala haakt zijn genummerd:

  1. Maak een magic ring en haak hierin 6 ‘puff’s’. Een puff-steek of puff-stitch is een variant op het halve stokje. Het verschil is dat je niet één keer een lusje ophaalt maar drie keer en daarna in één keer doorhaalt.
  2. Haak tussen de vorige puff’s telkens 2 puff’s. Totaal heb je nu 12 puff’s.
  3. Haak telkens tussen de puff’s van de vorige toer om en om ‘één puff’ en ’twee puff’s’. Totaal heb je nu 18 puff’s.
  4. Haak in de eerste twee openingen één puff en in de derde opening twee puff’s. Herhaal dit totdat je rond bent. Totaal zijn het nu 24 puff’s.
  5. Meerder wederom in deze ronde met 6 puff’s. Dus in drie openingen één puff en in de vierde opening een dubbele puff. Totaal zijn het nu 30 puff’s.
  6. t/m 21: Ga op dezelfde manier door zoals toer 2 t/m 5. Meerder telkens met 6 puff’s. Leg na iedere ronde je haakwerk plat op tafel en kijk of deze nog steeds mooi glad en plat is. Wanneer deze gaat ‘hobbelen’ dan heb je teveel gemeerderd en haak je een toer zónder te meerderen. Zelf heb ik in toer 10, 12, en 16 niét gemeerderd.

Voor mij waren totaal 21 toeren voldoende om de mandala passend vast te maken in de metalen ring maar misschien haak jij losser of vaster. Zorg in ieder geval dat je haakwerk nét wat kleiner is dan de metalen ring zodat ie mooi strak vastgehaakt kan worden in de ring.

Afwerking gehaakte mandala

De afwerking van de gehaakte mandala is eenvoudig. Zet eerst het haakwerk vast aan de metalen ring met ‘markers’. Daarna haak je met vaste óm de metalen ring de mandala vast. Tussen iedere puff haak je 2 vasten.

Meerdere mandala’s / dromenvangers

Mandala’s of dromenvangers haken of knopen blijft een leuk werkje en is relatief snel klaar. Kijk voor andere mandala’s / dromenvangers van Mandia op:

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.