Spencer breien

By

Spencer breien

Spencers zijn weer in de mode. Je ziet vooral grof gebreide spencers in de winkels hangen. Er zijn meerdere breipatronen te vinden op internet maar deze waren allemaal niet geschikt voor het garen waar wij ‘m van wilden breien. Net zoals het gebreide vest is dit ook weer een eenvoudig breipatroon. Wil jij ook deze spencer breien? Lees dan verder……

Wat heb je nodig om deze spencer te breien?

 • 2 bollen garen van Wibra (Saskia: 100 gram = 240 meter) of Zeeman (Royal: 100 gram = 241 meter) of soortgelijk garen (totaal ongeveer 135 gram nodig)
 • breinaalden maat 8 en 10
 • schaar en (stop-)naald met groot oog en stompe punt

Afmetingen van deze spencer

De maat is S (36 / 38) van deze spencers. Ze zijn ongeveer 52 cm lang en 42 cm breed. Alle afmetingen die hieronder vermeld staan zijn plus/minus. Niet iedereen breit namelijk even strak of los.

Wil je deze spencer breien? Hier volgt het breipatroon:

Rugpand

Voor de boord 38 steken losjes opzetten met breinaalden nummer 8. Brei 8 cm in de boordsteek. Boordsteek = 1 steek rechts en 1 steek links (averechts).

Ga na de boord verder met breinaalden nummer 10. In de eerste toer meerder je (verdeeld over deze toer) 8 steken zodat je totaal op 46 steken komt.  Je breit de tricotsteek. Dit is telkens 1 toer rechts en 1 toer links (averechts). Brei totaal (ongeveer) 34 toeren (totale lengte is nu ongeveer 30 cm).

Nu ga je minderen voor de armsgaten. Dit doe je telkens aan het begin van de toer als volgt:

Kant 4 steken af en brei door tot het einde. Kant nu, terwijl je ‘links’ aan het breien bent, ook 4 steken af en brei de naald weer uit. De volgende toer (rechts breiend) kant je 2 steken af en dat doe je als je links teruggaat ook weer. Daarna aan iedere kant nog drie keer 1 steek minderen. Totaal heb je nu aan iedere kant 9 steken geminderd en heb je nog 28 steken op je breipen staan.

Brei nu 8 toeren door in tricotsteek. Daarna beginnen we aan ‘de hals’. Kant hiervoor in het midden van je breiwerk steken af als volgt:

Brei eerst 11 steken, daarna kant je 6 steken af. Om te beginnen met afkanten brei je eerst weer 2 steken, kant af en brei weer 1 steek etc. Totdat je 6 steken hebt afgekant. Daarna brei je de naald uit. Je hebt nu op de naald 2 x 11 steken staan met in het midden een ‘opening’. Brei links terug tot de hals. Keer je werk en begin weer rechts te breien en kant 2 steken af. Naald uitbreien. Links terug. En weer omkeren, 1 steek afkanten. Herhaal dit nogmaals en kant 1 steek af. Brei de naald weer uit, brei links terug en kant daarna de resterende 7 steken af. Je hebt nu één ‘schouder’ klaar.  Begin aan de andere schouder en start met breien de hals. Je begint dus met links breien en kant hier direct ook weer 2 steken af. Brei de schouder uit net zoals bij de andere maar hier kant je telkens ‘links’ af.

Voorpand

Het voorpand is hetzelfde als het achter pand met één uitzondering. Als je het armsgat hebt gebreid ga je direct de hals afkanten. Dus de 8 toeren tricotsteek sla je over. Let op, je kant niet direct de laatste 7 steken af maar je breit nog 8 toeren door. Daarna pas afkanten. Hierdoor komt de hals lager te liggen als bij het achterpand.

Boord hals en boorden armsgaten

De boord van de hals en armsgaten breien we alle drie apart. Voor de boord zet je 50 steken op. Brei 3 cm en kant losjes af.

Afwerking

Naai de schoudernaden en de zijkanten van de spencer aan elkaar met de stompe stopnaald. Daarna sluit je alle drie de boorden zodat je een ‘cirkel’ krijgt. Deze boorden zijn rekbaar dus het is handig om deze evenredig verdeeld vast te spelden met markers of spelden aan de spencer.

Breipatroon spencer van mandia.nl

Heb je vragen of opmerkingen over dit breipatroon? Stuur dan een email of plaats hieronder een bericht.

10 thoughts on “Spencer breien”

 1. Hallo Annemie,
  Op internet heb ik opgezocht wat de lengte en breedte zou zijn van deze spencer in maat L en dat is 56 cm lang en 51 cm breed. Het aantal steken in de breedte zou je dus moeten vermeerderen met 51/42cm. De boord komt dan op 51/42 x 38 st = 46 steken. Na de boord vermeerderen naar 51/42 x 46 st = 56 steken.
  Je kan ook opmeten hoe breed je de spencer zou willen hebben en dan dezelfde ‘formule’ gebruiken als hierboven. Dus stel je zou de spencer nog breder willen hebben, bijvoorbeeld 55 cm, dan 55/42 x 38 st = 50 steken boordsteek.
  Succes en ik ben benieuwd naar het resultaat.
  Groetjes,

  Beantwoorden

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.