Spencer breien

By

Spencer breien

Spencers zijn weer in de mode. Je ziet vooral grof gebreide spencers in de winkels hangen. Er zijn meerdere breipatronen te vinden op internet maar deze waren allemaal niet geschikt voor het garen waar wij ‘m van wilden breien. Net zoals het gebreide vest is dit ook weer een eenvoudig breipatroon. Wil jij ook deze spencer breien? Lees dan verder……

Wat heb je nodig om deze spencer te breien?

 • 2 bollen garen van Wibra (Saskia: 100 gram = 240 meter) of Zeeman (Royal: 100 gram = 241 meter) of soortgelijk garen (totaal ongeveer 135 gram nodig)
 • breinaalden maat 8 en 10
 • schaar en (stop-)naald met groot oog en stompe punt

Afmetingen van deze spencer

De maat is S (36 / 38) van deze spencers. Ze zijn ongeveer 52 cm lang en 42 cm breed. Alle afmetingen die hieronder vermeld staan zijn plus/minus. Niet iedereen breit namelijk even strak of los.

Wil je deze spencer breien? Hier volgt het breipatroon:

Rugpand

Voor de boord 38 steken losjes opzetten met breinaalden nummer 8. Brei 8 cm in de boordsteek. Boordsteek = 1 steek rechts en 1 steek links (averechts).

Ga na de boord verder met breinaalden nummer 10. In de eerste toer meerder je (verdeeld over deze toer) 8 steken zodat je totaal op 46 steken komt.  Je breit de tricotsteek. Dit is telkens 1 toer rechts en 1 toer links (averechts). Brei totaal (ongeveer) 34 toeren (totale lengte is nu ongeveer 30 cm).

Nu ga je minderen voor de armsgaten. Dit doe je telkens aan het begin van de toer als volgt:

Kant 4 steken af en brei door tot het einde. Kant nu, terwijl je ‘links’ aan het breien bent, ook 4 steken af en brei de naald weer uit. De volgende toer (rechts breiend) kant je 2 steken af en dat doe je als je links teruggaat ook weer. Daarna aan iedere kant nog drie keer 1 steek minderen. Totaal heb je nu aan iedere kant 9 steken geminderd en heb je nog 28 steken op je breipen staan.

Brei nu 8 toeren door in tricotsteek. Daarna beginnen we aan ‘de hals’. Kant hiervoor in het midden van je breiwerk steken af als volgt:

Brei eerst 11 steken, daarna kant je 6 steken af. Om te beginnen met afkanten brei je eerst weer 2 steken, kant af en brei weer 1 steek etc. Totdat je 6 steken hebt afgekant. Daarna brei je de naald uit. Je hebt nu op de naald 2 x 11 steken staan met in het midden een ‘opening’. Brei links terug tot de hals. Keer je werk en begin weer rechts te breien en kant 2 steken af. Naald uitbreien. Links terug. En weer omkeren, 1 steek afkanten. Herhaal dit nogmaals en kant 1 steek af. Brei de naald weer uit, brei links terug en kant daarna de resterende 7 steken af. Je hebt nu één ‘schouder’ klaar.  Begin aan de andere schouder en start met breien de hals. Je begint dus met links breien en kant hier direct ook weer 2 steken af. Brei de schouder uit net zoals bij de andere maar hier kant je telkens ‘links’ af.

Voorpand

Het voorpand is hetzelfde als het achter pand met één uitzondering. Als je het armsgat hebt gebreid ga je direct de hals afkanten. Dus de 8 toeren tricotsteek sla je over. Let op, je kant niet direct de laatste 7 steken af maar je breit nog 8 toeren door. Daarna pas afkanten. Hierdoor komt de hals lager te liggen als bij het achterpand.

Boord hals en boorden armsgaten

De boord van de hals en armsgaten breien we alle drie apart. Voor de boord zet je 50 steken op. Brei 3 cm en kant losjes af.

Afwerking

Naai de schoudernaden en de zijkanten van de spencer aan elkaar met de stompe stopnaald. Daarna sluit je alle drie de boorden zodat je een ‘cirkel’ krijgt. Deze boorden zijn rekbaar dus het is handig om deze evenredig verdeeld vast te spelden met markers of spelden aan de spencer.

Breipatroon spencer van mandia.nl

Heb je vragen of opmerkingen over dit breipatroon? Stuur dan een email of plaats hieronder een bericht.

30 thoughts on “Spencer breien”

 1. Hallo Annemie,
  Op internet heb ik opgezocht wat de lengte en breedte zou zijn van deze spencer in maat L en dat is 56 cm lang en 51 cm breed. Het aantal steken in de breedte zou je dus moeten vermeerderen met 51/42cm. De boord komt dan op 51/42 x 38 st = 46 steken. Na de boord vermeerderen naar 51/42 x 46 st = 56 steken.
  Je kan ook opmeten hoe breed je de spencer zou willen hebben en dan dezelfde ‘formule’ gebruiken als hierboven. Dus stel je zou de spencer nog breder willen hebben, bijvoorbeeld 55 cm, dan 55/42 x 38 st = 50 steken boordsteek.
  Succes en ik ben benieuwd naar het resultaat.
  Groetjes,

  Beantwoorden
  • Hallo Mandia, ik moet nu gaan minderen. Ik heb 56 steken, hoe minder ik nu omdat ik maat L heb?
   Dit wordt mijn 1e breicreatie, dus ik heb een beetje hulp nodig.
   Dank je wel alvast!

   Beantwoorden
 2. Hallo Annemie,
  Ik denk dat je dezelfde formule moet aanhouden als bij het opzetten van de boord en het meerderen. Tussen de armsgaten zou je na het minderen 51/42 x 28st = 34 steken overhouden. 56 -/- 34 = 22 steken minderen dat betekent aan iedere kant 11 steken minderen. Ik zou dan 4, 2, 1, 1, 1, 1, 1 aan iedere kant minderen denk ik. Is voor mij ook een schatting maar dat zou ongeveer moeten kloppen.
  Succes weer!

  Beantwoorden
 3. Hallo Patricia,

  Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als ik bij Annemie hierboven heb beantwoord. Dus ik zou opmeten of opzoeken hoe breed (en hoelang) je de spencer zou willen hebben. Het aantal steken in de breedte zou je dan moeten vermeerderen met ??/42cm. Dus stel je wil de spencer 45cm breed dan is het 45/42 x 46steken = afgerond 50 steken. Voor de boord begin je dan met 50st/46st x 38st = 42 steken. Ik rond altijd naar boven af naar een even getal. Mocht je er niet uitkomen dan laat maar even weten hoe breed je de spencer zou willen hebben dan geef ik aan hoeveel steken je op moet zetten voor de boord en hoeveel je na de boord moet meerderen.
  Succes in ieder geval.
  Groetjes,

  Beantwoorden
  • Hallo Mandia,

   Dank je wel voor je antwoord.
   Ik wil graag de breedte van de spencer 45 cm.
   Begrijp ik het goed dat ik dan 42 st opzet? En hoeveel ga ik dan meerderen?
   Alvast bedankt!

   Patricia

   Beantwoorden
 4. Hoi Patricia,

  Klopt, voor de boord 42 steken opzetten en dan na de boord meerderen met 8 steken zodat je totaal op 50 steken komt.
  Groetjes en nogmaals succes. Ben heel benieuwd hoe jouw spencer eruit komt te zien.

  Beantwoorden
 5. Hoi Patricia,
  Voor maat M zou je bij het minderen als volgt te werk moeten gaan: Tussen de armsgaten zou je na het minderen 45/42 x 28st = 30 steken overhouden. 50 -/- 30 = 20 steken minderen dat betekent aan iedere kant 10 steken minderen. Ik zou dan 4, 2, 1, 1, 1, 1 aan iedere kant minderen denk ik. Is voor mij ook een schatting maar dat zou ongeveer moeten kloppen.

  Beantwoorden
 6. Dank voor het uitgebreide patroon 🌹👍✅ vraagje: je breidt de boorden alledrie los en daarvoor zet je 3 keer 50 steken op? M.a.w.: zijn alledrie de boorden even lang? En heb je een goede tip voor een YouTube filmpje hoe je de boord aanhecht? Ik heb dat nog nooit gedaan 😃

  Beantwoorden
  • Hallo Sylvie,
   Inderdaad, alledrie de boorden zijn precies hetzelfde. Een filmpje van het aanzetten van de boorden weet ik helaas ook niet te vinden. Maar zoals hierboven beschreven sluit je in ieder geval eerst de ‘ring’ en probeer deze daarna met speldjes of markers te verdelen. Daarna vastnaaien.
   Hopelijk gaat het lukken.
   Succes!
   Groetjes, Diana

   Beantwoorden
 7. Hallo,
  Wat bedoel je met minderen aan beide kanten : 4 2 1 1 1 1 1, ik begrijp het niet…
  Deze spencer is m’n eerste project om te breien, een beginneling.

  Beantwoorden
 8. Hallo Marleen,
  Ik kan me voorstellen dat het best lastig is als dit je eerste project is.
  Je kant in de eerste naald 4 steken af, daarna brei je verder en ook de naald weer terug (links). Daarna ga je weer rechts breien en kant je 2 steken af. Daarna weer de naald uitbreien en ook weer links terugbreien. En zo verder met telkens 1 steek afkanten.
  Via onderstaande link vind je meer info over afkanten:
  https://www.allesoverbreien.nl/afkanten.html#:~:text=Wanneer%20je%20je%20steken%20gaat,over%20de%20tweede%20steek%20heen.
  Hopelijk kom je er zo uit? Succes in ieder geval.
  Groetjes,
  Diana

  Beantwoorden
 9. Voor het meerderen in large moet ik van 46 steken naar 56 steken gaan. Om de hoeveel steken moet ik meerderen en is dat op dezelfde toer, direct na de boordsteek ?

  Beantwoorden
 10. Wol van de zeeman wordt gebreid op naalden 4. Uw patroon geeft met Royal aan dat het met naalden 10 moet worden gebreid. Betekent dit dan breien met dubbele draad? Dan heb je dus het dubbele aantal bollen nodig.

  Beantwoorden
  • Hallo Marijke,
   Dat klopt inderdaad dat er op het labeltje staat dat je met naald 4 moet breien maar deze spencer is bewust gebreid met naald 10, en ook gewoon met enkele draad, zodat het een luchtige soepele spencer wordt. Je krijgt dan grotere lossere steken zeg maar.
   Succes!
   Groetjes,
   Diana

   Beantwoorden
 11. Allereerst wil ik zeggen dat het een leuk patroon is een dank hiervoor.
  Mijn vraag is ik heb nog wol voor naald 8. Kan ik deze gebruiken met dit patroon en hoeveel wol zou ik nodig hebben.
  Mvrgr
  Helen

  Beantwoorden
  • Hallo Helen,
   Dankjewel voor het compliment. Het is inderdaad een leuk patroon en wordt ook veel gebruikt.
   Wat betreft jouw wol, da’s lastig te zeggen. Het makkelijkste is om een proeflapje te breien van bijvoorbeeld 20 steken. Je meet hoe breed dit lapje is en daarna kan je uitrekenen hoeveel steken je op zou moeten zetten om aan die 42cm breedte te komen. Dus stel jouw proeflapje van 20 steken is 25cm breed, dan 42/25 x 20st = het aantal steken die je nodig hebt om aan die 42 cm te komen.
   Hoeveel wol je precies nodig zou hebben durf ik ook niet te zeggen. Ik schat het altijd een beetje en vraag of ik wat ik over heb terug mag brengen in de winkel.
   Succes!
   Groetjes,
   Diana

   Beantwoorden
 12. Hallo Diana ik heb toch maar wol Royal van Zeeman gekocht voor naald 4-5 staat op etiket.
  Ik ben begonnen met 50 steken op te zetten maar ik kom totaal niet aan 42 cm breedte, boord gebreid op naald 8 en verder op naald 10. Ik zal ongetwijfeld iets verkeerds doen maar ik weet niet wat. Is het de bedoeling dat het ook erg los gebreid wordt?
  Kan ik dit patroon eventueel ook op naald 4 en 6 breien. Maar hoe zit je dan met het aantal steken en het minderen voor armsgat en hals. En voor de boorden
  Dank alvast voor je reactie

  Beantwoorden
 13. Hallo Helen,
  Heb je een proeflapje gebreid? Zoniet dan zou ik eerst een proeflapje breien met naald 10 van bijvoorbeeld 20 steken. Als je dat gedaan hebt meet je de breedte op van dit proeflapje. De uitkomst hiervan is bijvoorbeeld 23 cm. Vervolgens: 42cm/23cm x 20 steken = 36 steken in tricotsteek. Als je het zo uitrekent zou het echt uit moeten komen. Ook al zou je met naald 6 breien, dan hetzelfde verhaal: eerst proeflapje breien en uitrekenen hoeveel steken je nodig hebt om aan die 42cm te komen.
  Stel je komt uit op 36 steken tricotsteek, dan zou ik voor de boorden ook terugrekenen: 36st/46st(st vlgs patroon) x 38st (boordst vlgs patroon) = 30st als boordsteek opzetten.
  Hopelijk kom je er zo uit? zoniet dan hoor/lees ik ’t weer.
  Groetjes en succes,
  Diana

  Beantwoorden

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.