Vest breien (met enkele draad)

By

Vest breien (met enkele draad)

In een eerder bericht heb ik een patroon gedeeld van een gebreid vest met dubbele draad. Achteraf vind ik het vest toch te zwaar en te dik dus nu opnieuw ….. hetzelfde vest breien (met enkele draad).

Patroon vest breien met enkele draad

Het patroon van dit vest met enkele draad heb ik ook een beetje aangepast. Naast dat ik het vest met dubbele draad te dik en zwaar vond, vond ik de mouwen te lang en te wijd.

Wat heb je nodig om dit vest te breien?

 • dikke breinaalden; ik heb voor de boord breinaald nummer 10 gebruikt en voor de rest breinaald nummer 12 (dezelfde breinaalden als bij het vest met dubbele draad)
 • wol of acryl of ander garen naar keuze; ik heb precies hetzelfde garen gebruikt als bij het vest met dubbele draad van de Wibra (saskia-garen). 100 gram = 240 meter, voor dit vest met enkele draad had ik ruim voldoende aan 3 bollen
 • breipatroon vind je meerdere op internet maar ik heb onderstaand breipatroon aangehouden

Het breipatroon

Afbeelding van breipatroon vest van mandia.nl

Rugpand

Zet 52 steken op met breinaald nummer 10 brei 3 naalden boordsteek. Ga daarna verder met breinaald nummer 12 in tricotsteek en meerder in de eerste naald 11 steken zodat je totaal op 63 steken komt. Als je op een totale hoogte van 42 cm bent ga je minderen voor de armsgaten. Minder in iedere naald die je rechts breit aan het begin én aan het einde 1 steek. Dus om de naald minder je totaal 2 steken. Totaal 22 steken minderen zodat je uitkomt op 41 steken. Daarna kant je deze af en heb je het achterpand klaar.

Voorpanden

Handig is het om de 2 voorpanden in één keer te breien.

Voordelen hiervan zijn dat je altijd precies even veel toeren breit per pand én je breit gelijkmatig. Bij mij persoonlijk gebeurt het namelijk weleens dat ik de ene periode wat strakker of losser brei dan de andere.

Voor de boord van het voorpand heb ik uitgerekend dat je 26 steken moet opzetten. Wederom met naald nummer 10. Na de boord ga je verder met breinaald nummer 12 en meerder je tot 31 steken.

Minderen doe je precies hetzelfde als bij het rugpand. Natuurlijk bij het ene voorpand aan de rechterzijde minderen en bij had andere voorpand aan de linkerzijde.

Mouwen

Ook de mouwen kan je tegelijk breien zodat je zeker weet dat ze precies even lang zijn. De boord brei je weer met naald nummer 10. Zet 18 steken op en brei 4 toeren in boordsteek. Daarna verder breien met breinaald nummer 12. Meerder in de eerste toer met 18 steken zodat je totaal op 36 steken uit komt. Brei tot een totale lengte van 42 cm en kant in één keer af.

Afwerking vest

Naai de schoudernaden aan elkaar maar laat een klein stukje open bij de hals zodat er aan de achterkant ongeveer 9 cm ‘open’ blijft. Bevestig daarna de mouwen aan het vest. Sluit nu alle naden en werk alle losse draadjes netjes weg.

10 thoughts on “Vest breien (met enkele draad)”

 1. Denk dat ik het niet snap?
  Het achterpand heeft een raglanmouw (schuin dus) maar de mouwen zijn recht?
  Snap ook niet of er een v-hals in het midden zit, of dat de middennaad rechts is?

  Beantwoorden
 2. Hallo Paulien,
  Inderdaad, het achterpand heeft schuine stukken en de mouwen zijn recht. Voor dit vest ‘klopt’ dit en hoort dit zo.
  Er zit géén v-hals in het midden, is gewoon recht, maar door de foto met paspop lijkt het alsof het een v-hals is, maar dat is het dus niet.
  Groetjes, Diana

  Beantwoorden

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.