Vest breien (met dubbele draad)

By

Vest breien

Deze keer niet haken….. maar een vest breien!

In de winkels en op internet zag ik vorig jaar al van die heerlijke warme gebreide vesten en nu zie je ze weer in allerlei kleuren en modellen maar….. allemaal met wol erin óf van 100% polyester. Aangezien ik niet tegen wol en ook niet tegen polyester kan, en nergens zo’n vestje zónder wol of polyester zag, was er maar één oplossing: zelf een vest breien!

Wat heb je nodig om een grof vest te breien?

  • dikke breinaalden; ik heb voor de boord breinaald nr 10 en voor de rest breinaald nr 12 gebruikt
  • wol of acryl of ander garen naar keuze
  • een breipatroon, deze vind je op internet in alle maten en modellen

Breinaalden

Dikke breinaalden had ik nog liggen. De breinaalden nummer 10, voor de boord, zijn prima. Alleen waren de naalden nr 12 van bamboe een beetje stroef met breien. Toen ik even aan het breien was kreeg ik zelfs last van m’n pols: ten eerste omdat ik de naalden verkeerd vasthield en ten tweede omdat de bamboe naalden te stroef waren.

Dus op zoek naar andere breinaalden. Op internet heb ik ergonomische breinaalden gevonden. Rechte naalden maar ook een rondbreinaald. Deze heb ik allebei gekocht en ben gaan testen wat voor mij het fijnste was. Conclusie: de rechte ergonomische breinaalden hebben mijn voorkeur.

Pluspunten van deze ergonomische breinaalden:

  • fijne greep, deze is een beetje driehoekig
  • zeer licht van gewicht
  • schuiven perfect

Het breipatroon

Ik heb het volgende breipatroon gekozen van ‘ouderwetsbreien.nl‘ maar heb wel het aantal steken en naalden moeten aanpassen omdat ik niet de wol gebruik volgens het patroon.

Proeflapje breien

Om uit te kunnen rekenen hoeveel steken je moet opzetten adviseer ik je om een proeflapje te breien. Het acrylgaren wat ik heb gekocht is hetzelfde garen als het gehaakte vest van vorig jaar. Saskia-garen van de Wibra. Dit garen is vrij dun voor zo’n grof gebreid vest dus ik heb met dubbele draad gebreid. Totaal heb ik 7 bollen van 100 gram gebruikt. Mijn proeflapje, met dubbele draad en breinaalden nr 12, geeft ongeveer het volgende aan:

20 steken = 22 cm –> 18 steken = 20 cm

Rugpand vest

De breedte van het vest volgens het patroon = 70 cm. Dit betekent dat het achterpand met 63 steken gebreid moet worden (want 18 steken = 20 cm, dus 18/20 x 70 = 63). De boord is altijd wat smaller én wordt met een dunnere naald gebreid. Volgens het patroon zou je 46 steken moeten opzetten voor de boord maar als ik terugreken naar mijn garen kom ik uit op 52 steken. In eerste naald ná de boord meerder je met 11 steken zodat je op 63 steken uitkomt.

Als je ongeveer 42cm lengte hebt gebreid dan ga je minderen. Wederom heb ik het patroon van ‘ouderwetsbreien.nl‘ omgerekend. In iedere naald die rechts gebreid wordt minder je aan het begin én aan het einde van de naald 1 steek. Per naald is dit dus 2 steken. Totaal 22 steken minderen zodat je uitkomt op 41 steken. Daarna kant je deze af en heb je het achterpand klaar.

Voorpand vest

De twee voorpanden van het vest brei ik tegelijk. Voordelen hiervan zijn dat je altijd precies even veel toeren breit per pand én je breit gelijkmatig. Bij mij persoonlijk gebeurt het namelijk weleens dat ik de ene periode wat strakker of losser brei dan de andere.

Voor de boord van het voorpand heb ik uitgerekend dat je 26 steken moet opzetten. Wederom met naaldnummer 10. Na de boord ga je verder met breinaald nummer 12 en meerder je tot 31 steken.

Minderen doe je precies hetzelfde als bij het rugpand. Natuurlijk bij het ene voorpand aan de rechterzijde minderen en bij had andere voorpand aan de linkerzijde.

De schoudernaden van het achterpand en de voorpanden aan elkaar naaien met een eenvoudige rijgsteek. Gelijk even checken of de lengte goed is als ik ‘m omhang en yess….precies goed voor mij.

Mouwen

Ook de mouwen heb ik in één keer gebreid, net zoals de twee voorpanden. Je weet dan zeker dat je precies evenveel toeren maakt.

Per mouw 28 steken opzetten met naald 10. De boordsteek breien en dit doe je 3 of 4 naalden / toeren. Daarna verder breien met naald 12 en 12 steken meerderen zodat je per mouw 40 steken hebt. Bij een totale lengte van 42cm heel losjes afkanten. Achteraf was 40cm ook lang genoeg geweest en hadden de boordjes van de mouw ook wat smaller mogen zijn.

In elkaar zetten van het vest

Naai eerst de schoudernaden aan elkaar. Daarna de mouwen aan het vest vastnaaien en tot slot de naden van de mouwen en de naden van het voor- en achterpand aan elkaar vast zetten. Nu nog alle draadjes wegwerken en klaar!

Continentaal breien

Omdat het zeuren in m’n pols maar bleef terugkomen ben ik gaan zoeken naar een andere manier om te breien en ontdekte ‘continentaal breien‘. Het is weer een andere manier van breien waarbij je je handen/polsen/armen weer net in een andere houding hebt. Voor mij persoonlijk is de afwisseling van normaal- en continentaal breien het fijnste. Eveneens het afwisselen van de rechte breinnaalden met de rondbreinaald.

2 thoughts on “Vest breien (met dubbele draad)”

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.