Lampenkap haken

By

Lampenkap haken

Zonder plan of idee ben ik een lampenkap gaan haken. Ik heb wat bolletjes katoen uit m’n voorraadje gekozen en had nog een paar metalen ringen liggen.

Patroon gehaakte lampenkap

Een patroon voor de lampenkap had ik ook niet dus begon ik als eerste met het ‘omhaken’ van de kleinste ring met okergeel haakkatoen. Dit omhaken doe je met ‘vasten’.

Tijdens het haken van de vasten kwam het idee om het patroon van m’n eerste lampion (en tweede lampion) te gebruiken.

Na zo’n tien toeren heb ik de volgende metalen ring van hetzelfde formaat (10 cm doorsnede) er ’tussen gehaakt’ met vasten. Daarna ben ik verdergegaan met het haakpatroon van lampion 3, 4 en 5. Oftewel, de waaiers.

In de 4e serie van deze waaiers heb ik extra dubbele stokjes toegevoegd zodat ie daarna ruim genoeg was om de volgende metalen ring er tussen te haken die net een maatje groter is (15 cm doorsnee). Het bolletje haakkatoen is ondertussen ook op dus ben ik verdergegaan met een andere kleur: oranje/roest-kleurig.

Wederom in de laatste serie waaiers extra dubbele stokjes toegevoegd zodat de laatste ring, die nóg groter is, ook weer precies past. Weer was m’n bolletje op dus nu verder met ‘legergroen’. Er hoeft nu niet meer gemeerderd te worden, gewoon doorgegaan met waaiers totdat ik het lang genoeg vond.

Niet tevreden met de gehaakte lampenkap…..

Toen de hele lampenkap af was vond ik hem toch tegenvallen. De ’toeter’ bovenop vond ik niet mooi. Dat het bovenste deel met een andere steek is gehaakt vond ik ook tegenvallen. Dus dat moet er af! Maar omdat ik bovenaan ben begonnen kan je dit niet even ‘uittrekken’. Dan de schaar er maar in. Gevolg: rafelen…… Dit heb ik opgelost door rondom deze rafels strakke vaste te haken. Hopelijk blijft dit zitten…..

Afwerking gehaakte lampenkap

Ik vond de gehaakte lampenkap nog niet af, er moest nog iets onderaan gemaakt worden. Maar wat? Uiteindelijk tóch weer kralen eraan gemaakt, net zoals bij de lampionnen, dat blijft toch het mooiste vind ik.

Van een oude lamp heb ik de fitting gebruikt maar deze zijn ook overal los te koop. Ze worden ook wel ‘pendel’ of ‘pendant’ genoemd.

Ben weer blij met het resultaat :-).

1 thought on “Lampenkap haken”

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.