Gehaakte lampion

By

Gehaakte lampion

Toch weer wat leuks gevonden: een gehaakte lampion. Het is wederom een eenvoudig haakpatroon dus ook zeker geschikt voor beginnende hakers en haaksters.

Het patroon van de gehaakte lampion

Het gratis haakpatroon voor deze gehaakte lampion heb ik gevonden op de blog van Beads & Basics. Op deze site staat hele duidelijke uitleg met foto’s.

Wat heb je nodig voor deze gehaakte lampion?

 • haaknaald
 • garen / wol / katoen
 • metalen ring
 • led theelichtje (als je er verlichting in wil)
 • versiersels (dit mag, maar hoeft niet)

Deze gehaakte lampion kan je in allerlei formaten maken. Maat haaknaald en dikte van het garen en de grootte van de ring is geheel naar eigen keuze en eigen inzicht. Ik heb een metalen ring met een diameter van 10 cm, haaknaald nummer 3 en haakkatoen waar 50 gram ongeveer 125 meter katoen bevat.

Lampion nummer 1

De eerste lampion die ik heb gehaakt heb ik precies volgens het patroon gehaakt van Beads & Basics. Het patroon geeft aan dat je 120 vasten haakt rondom de ring van 10cm maar bij mij kwam dit uit op 102 vasten. De ring zat toen vol genoeg vond ik. Zo blijkt maar weer dat de één vaster haakt dan de ander. Na de eerste toer hield ik (na een beetje smokkelen en schuiven) 36 boogjes over. In de tweede toer zijn dit 18 groepjes (boogjes) geworden. In deze groepjes worden vanaf de derde toer de 5 lossen gehaakt. Toer 3 heb ik 9 keer herhaald in de kleur lichtblauw en daarna nog 2 keer in rood/roze.

Wil je een lichtje in je lampion? Dan haak je als volgt een soort van ’theelichthouder’ in de lampion (de bodem mag niet te dicht gehaakt zijn vanwege het aan/uit-knopje van het theelichtje):

 • haak 8 lossen en maak er met een halve vaste een ring van
 • haak in de ring 14 vasten en sluit af met een halve vaste
 • ga met twee halve vaste naar het midden van de boog en haak 7 lossen, sla 1 steek over en haak 1 vaste in de volgende steek; herhaal dit 6 keer en eindig met een halve vaste, je hebt nu een ‘bloem’ van 7 bogen
 • ga weer met 1 of 2 halve vaste naar het midden van de boog en haak 5 lossen en 1 vaste in de eerste boog, herhaal dit 7 keer en eindig weer met een halve vaste
 • haak nu in iedere lus 4 stokjes en sluit af met een halve vaste, je hebt nu 28 stokjes

Het ‘houdertje’ voor het theelichtje is nu klaar. Hecht niet af maar haak nu 14 lossen. Pak de lampion erbij en haak direct vanaf de laatste losse de houder vast aan de metalen ring met een vaste. Haak daarna 14 lossen ’terug’ en wederom een vaste aan het theelichthoudertje. Haak nu 5x een vaste in iedere steek van het houdertje en ga dan weer de hoogte in met 14 lossen. Wederom met een vaste vasthaken aan de lampion en weer 14 losse terug. Totaal doe je dit 4x zodat het houdertje ‘hangt’.

Haak nu nog het hengsel waarmee je de lampion gaat ophangen. Ik heb 4 slierten van lossen gehaakt en deze samengeknoopt met losse sliert van vaste waarmee ik ‘m bevestig aan een boom / overkapping of wat dan ook.

Als allerlaatste kan je naar eigen inzicht eventueel nog versiersels aan de lampion maken met kralen, knopen, flosjes of wat jij ook maar wil.

Lampion nummer 2

Voor de tweede lampion heb dezelfde materialen gebruikt: ring van 10 cm, haaknaald 3 en garen van dezelfde dikte. Omdat ik bij lampion 1 het geheel iets te wijd vond heb ik het patroon bij lampion nummer 2 een beetje aangepast. Daarnaast heb ik minder stug haakkatoen gebruikt zodat de lampion iets soepeler valt:

 • ring omhaken: aantal vasten: 112
 • Toer 1: 5 lossen, sla 3 steken over, 1 vaste, 5 lossen, sla 3 steken over, 1 vaste en ga zo verder…..je hebt nu 28 boogjes
 • Toer 2: idem als het originele patroon. Aantal boogjes / groepjes die nu overblijven: 14
 • Toer 3 t/m __ : idem als het originele patroon

Het theelichthoudertje heb ik weer hetzelfde gemaakt als bij lampion nummer 1 maar heb ‘m iets anders bevestigd. Met geel heb ik boogjes gehaakt van elk 17 lossen. Met de vasten (na de 17 lossen) heb ik tegelijkertijd het theelichthoudertje vastgehaakt.

Ook de versiersels zijn anders. Maar nogmaals, je kan dit naar eigen inzicht versieren zoals jij wil.

Lampion nummer 3….. en 4…. en 5…. ?

Ik heb meerdere nieuwe ringen gekocht in andere formaten en ga hier lampionnen van maken met een ander haakpatroon, andere kleuren en andere versiersels. Deze zal ik in een nieuw blogbericht plaatsen met uitleg en foto’s. Wordt dus vervolgd…….

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.