Voile sjaal

By

Voile sjaal

Een paar jaar geleden zocht ik een jasje of bolero voor een feestje. M’n outfit was mouwloos en ik wilde er iets ‘gekleder’ uit zien. Nadat ik 100 jasjes, bolero’s en vestjes gepast had, die het allemaal net niet waren, kwam ik uiteindelijk bij de sjaals terecht en daar vond ik een perfecte zwarte sjaal van voile.

Dé aankoop van het jaar! Wat een handig ding! Ben je ‘m beu dan ‘prop’ je ‘m in je handtasje. Hij kreukt niet, is gewoon wasbaar en gaat eeuwen mee.

De sjaal is op meerdere manieren te dragen. Zelf draag ik ‘m altijd als ‘jasje / bolero’.

Originele sjaal

De originele sjaal die ik had gekocht is van het merk Swing en is aardig aan de prijs. Destijds € 50,- maar ik kom ze nu tegen op internet tussen de € 30,- en € 40,-. Zelf maken is dus nog steeds zeker de moeite waard. Voile stof koop je al voor een paar euro per meter én je hebt het voordeel dat je veel meer keuze hebt in kleur / print.

Wat heb je nodig om de voile sjaal te maken?

 • voile stof in de kleur die jij mooi vindt (ongeveer 150 m2)
 • naaigaren in de kleur van jouw stof
 • patroon / mal voor de sjaal (eventueel natekenen van onderstaande foto)
 • naaimachine en overig naaigerei

Hoe maak je de voile sjaal?

Omdat de voile sjaal zo goed bevalt heb ik ‘m nagemaakt (en/of ga ik ‘m namaken) in meerdere kleuren. M’n originele sjaal heb ik op een stuk papier gelegd en nagetekend. Dit papieren patroon weer op de stof gespeld, uitgeknipt, rolzoompje erin en klaar! Makkelijker kan het bijna niet. Het ‘breedste’ deel van de sjaal is 40 cm.

Tip: vergeet niet om een naaimachine-naald voor fijne stof te gebruiken

Hoe maak je een rolzoompje?

Bij de meeste naaimachines zit tegenwoordig een apart voetje speciaal voor rolzoompjes, zo ook bij mijn naaimachine. Dit werd voor mij een gevecht dus ik heb het met het gewoon voetje als volgt gedaan:

 • vouw één keer het randje om en naai dit zo dicht mogelijk bij de rand vast
 • vouw nu nog een keer het randje om en naai dit wederom zo dicht mogelijk bij de rand vast en als het even kan precies op de stiksels van de vorige toer

Andere sjaals van Mandia.nl

De vorige sjaals die ik genaaid heb zijn allemaal afgewerkt met flosjes of bolletjes en zijn dubbelzijdig. Wil je deze sjaals bekijken klik dan hier: ‘sjaals naaien

Afwerking voile sjaal

Bij de originele sjaal zitten 2 knoopjes om er een soort jasje van te maken maar eigenlijk zijn deze niet nodig, de sjaal blijft gewoon hangen als je ‘m omslaat. Door de vorm van de sjaal lijkt het rugpand op een jasje en aan de voorkant is het een sjaal.

Voile sjaal nummer 1

De eerste sjaal heb ik af, een taupe-kleurige, deze is voor m’n collega. Makkelijk te combineren met heel veel kleding. De stofjes heb ik gekocht bij Budgetstoffen.nl. Er liggen nu nog 2 stofjes te wachten om afgewerkt te worden. Zodra ik deze klaar heb zie je ze op de site verschijnen……. Wordt vervolgd….

Taupe-kleurige voile sjaal van mandia.nl

Patroon

Wil je m’n papieren patroon lenen of natekenen dan is dat mogelijk. Stuur hiervoor even een berichtje.

Voile sjaal nummer 2

Het heeft even geduurd maar sjaal nummer 2 is ook klaar. Deze keer in de kleur ’terra’. Tenminste zo wordt de kleur genoemd maar zelf vind ik het meer richting roest-rood gaan. In ieder geval een warme kleur die met veel kleding te combineren is.

10 thoughts on “Voile sjaal”

 1. Wie bij mij in de buurt woont mag het patroon altijd lenen. Mocht je verder weg wonen dan is het volgende ook een optie:
  Aan de hand van de foto’s het patroon natekenen.
  De ‘lap’ waar de sjaal uitkomt is vierkant en ongeveer 140 of 150 x 150 cm. De vorm komt niet super-precies omdat de voile stof zowiezo naar beneden valt.
  Groetjes,
  Diana
  http://www.mandia.nl

  Beantwoorden
 2. Hallo ,ik heb jou sjaal bewonderd, heel mooi.
  Wil er zelf ook graag een maken.
  Kun je mij vertellen hoeveel centimeter het breedste stuk is.
  Groetjes Annelies

  Beantwoorden

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.