Mandala levensboom

By

Mandala levensboom haken

Met kerst had ik een metalen ring versierd welke na de feestdagen weer ‘leeggemaakt’ werd. De spijker zat in de muur voor de metalen ring dus daar moest ik iets anders voor verzinnen. Na wat surfen op internet kwam ik een gehaakte levensboom tegen. Dat is het dus geworden: een gehaakte mandala levensboom in metalen ring.

Benodigdheden levensboom

  • metalen ring met doorsnede van 25 cm (ik heb ‘m gekocht bij Xenos)
  • haaknaald nr 3
  • (restjes) haakgaren

Patroon mandala levensboom

Het gratis haakpatroon is van ‘eenmooigebaar.nl‘. Het begin van het patroon voor de levensboom zelf is even ‘goed lezen en foto’s kijken’, dan kom je er wel uit. Daarna is het patroon heel eenvoudig. Natuurlijk kan je zelf kleuren kiezen maar de overloop van de kleuren van het voorbeeld vond ik zo mooi dat ik een beetje dezelfde kleuropbouw heb gebruikt.

Het originele patroon was iets te klein voor de metalen ring die ik had dus heb ik 2 extra toerengehaakt als volgt:

  1. 6 lossen (telt als dubbel stokje + lossen), dubbelstokje;
  2. In de volgende ‘lossenruimte’: dubbel stokje, 4 lossen, dubbelstokje
  3. herhaal ‘2’ totdat je rond bent
  4. en herhaal de gehele toer nogmaals zodat je totaal 2 extra toeren hebt gehaakt

In het voorbeeldpatroon wordt de mandala om een andere manier vastgehaakt aan de metalen ring. Ik heb ‘m vastgehaakt als volgt:

Vaste in de ‘lossenruimte’ sámen met de metalen ring, 3 vasten om de metalen ring, daarna telkens herhalen: vaste om de ‘lossenruimte’ samen te haken met de metalen ring en daarna 3 vasten om de metalen ring. Herhaal dit tot het einde en je mandala zit strak en netjes in de ring.

Al eerder heb ik een mandala gehaakt, zie ‘gehaakte mandala‘. Rondhaken met meerdere kleuren blijft zowiezo een leuk werk om te doen. Natuurlijk kan zo’n gehaakte mandala zónder metalen ring ook als kleedje worden gebuikt. Wil je ‘m als kleedje gebruiken: span, nadat je klaar bent, de gehaakte mandala wel even goed op (bijvoorbeeld met knopspelden op een vloerkleed) en leg er daarna een vochtige doek op. Laat ‘m goed drogen. Daarna is ie mooi strak en glad.

Levensboom

Vaak zie je een levensboom, oftewel ’tree of live’ boven de voordeur bij oude huizen. Opvallend bij deze afbeeldingen is dat de wortels van de boom veel groter zijn dan de boom zelf. Bij bovenstaande gehaakte mandala had ik dat ook zo willen doen maar vond het niet mooi. Dus uiteindelijk is de boom zelf tóch groter dan de wortels.

3 thoughts on “Mandala levensboom”

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.