Slinger / vlaggenlijn

By

Slinger / vlaggenlijn naaien

Naast het haken van vlaggenlijntjes is het ook leuk om een keer een slinger of vlaggenlijn te naaien. Echt supersimpel en snel klaar.

Wat heb je nodig om een slinger of vlaggenlijn te naaien?

  • stof in meerdere kleuren en/of patronen
  • schaar
  • karton voor de mal
  • biaisband
  • naaimachine

Welke stof gebruik je voor de vlaggetjes?

Je kan eigenlijk alle stoffen gebruiken voor de vlaggetjes die je zou willen. Zelf heb ik van restjes stof de vlaggetjes gemaakt maar gladde stof, zoals katoen, naait het makkelijkste. Ook oude kledingstukken, zoals overhemden, kan je heel goed gebruiken om vlaggetjes uit te knippen. Maak zelf je unieke slinger of vlaggenlijn.

Hoe maak je een slinger of vlaggenlijn met deze vrolijke vlaggetjes?

Het is handig om een mal van karton te maken zodat alle vlaggetjes hetzelfde formaat krijgen. Ook deze kan je weer zo groot of klein maken als jij zou willen. Ik heb gekozen voor een breedte van 19 cm. In het midden heb ik een rechte lijn naar beneden getrokken van ook 19 cm. Trek nu nog 2 lijnen en je hebt een mooie driehoek.

De vlag bestaat uit 2 laagjes stof. Vouw de stof waar je de vlag uit wil gaan knippen dubbel, met de goede kant op elkaar. Leg de mal op de stof en teken met een pen of stift langs de mal op de stof. Spelt de 2 laagjes van de vlag aan elkaar vast en knip daarna het vlaggetje uit. De vlaggetjes zijn dan direct klaar om aan elkaar gestikt te worden.

Het echte naaiwerk

Nu is het tijd om de naaimachine klaar te gaan zetten want de vlaggetjes moeten aan elkaar genaaid worden. Naai als eerste per vlaggetje de 2 ‘panden’ aan elkaar vast. Je hebt de 2 delen met de goede kant op elkaar gelegd en vastgespeld dus het ‘voorwerk’ is al gedaan. Stik nu de zijnaden vast. Dus maar 2 kanten van de driehoek. De bovenste laat je open. Keer de vlaggetjes en duw bijvoorbeeld met een haaknaald of breipen de punt goed naar buiten.

Als je alle vlaggetjes vastgenaaid en gekeerd hebt strijk je ze met de strijkbout even goed plat. Knip daarna de bovenrandjes recht (voor zover dat nodig is).

Bepaal de volgorde van de vlaggetjes en naai ze één voor één vast aan het biaisband. Vouw hierbij het biaisband dubbel en leg het vlaggetje daartussen en stik het vast. De afstand tussen de vlaggetjes bepaal je ook zelf, ik heb ongeveer 1 á 2 cm ruimte er tussen gehouden. Aan het begin van de slinger heb ik een lusje gemaakt (biaisband dubbel vouwen en vaststikken) zodat je ‘m straks makkelijk ergens kunt ophangen.

En klaar is de slinger! Je kan de slinger of vlaggenlijn ophangen waar jij maar wilt of je doet ‘m cadeau aan iemand.

Foto van slinger of vlaggenlijn gemaakt door Mandia.nl

Nog meer vlaggenlijntjes….

Er zijn meerdere manieren om zelf een vlaggenlijntje te maken. Je kan slingers naaien, haken, breien of je maakt ze van karton of papier. Mogelijkheden genoeg! Klik hier voor de gehaakte vlaggenlijn van Mandia.nl.

Heb je wél restjes stof maar zie je een vlaggenlijn niet zo zitten? Dan is de genaaide boekenkast misschien iets voor jou?

Vlaggenlijn kopen

Heb je nu geen zin om zelf zo’n vlaggenlijn te naaien, of je hebt misschien geen naaimachine, dan kan je ze ook kopen via internet, zelfs met een naam erop! Bijvoorbeeld bij kidzkadooz.nl.

2 thoughts on “Slinger / vlaggenlijn”

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.