Gehaakte deken / plaid

By

Gehaakte deken / plaid

Na alle ‘kleine’ projecten weer een keer een groot project. Een gehaakte deken / plaid. Het patroon heb ik gevonden in het blad ‘hobby handig handwerkspecial’ nummer 231. Eigenlijk is het een baby-dekentje maar ik heb het patroon hier en daar wat aangepast zodat het een deken of plaid voor iedereen is geworden. Totaal ben ik er ruim een jaar mee bezig geweest maar heb het tussendoor vaak weggelegd zodat ik andere ‘projecten’ kon maken.

Wat heb je nodig voor dit gehaakte deken?

Zoals in het patroon beschreven staat heb ik Scheepjes Bamboo Soft gebruikt. Dit haakgaren bestaat uit 50% katoen en 50% bamboe waardoor het lekker zacht aanvoelt. Er zijn hiervan maar een beperkt aantal kleuren en toen ik het ging bestellen was er ook nog eens veel uitverkocht. Maar de vier kleuren die ik nu heb gecombineerd zijn helemaal naar m’n zin. Ik heb haaknaald nummer 3 gebruikt.

Het haakpatroon

Het haakpatroon staat duidelijk beschreven. Er wordt dezelfde haaktechniek gebruikt als de Mochila-tas die ik heb gehaakt: de fair isle-techniek. Je haakt met meerdere draden, in dit geval telkens met twee. Met één draad haak je de steek en de andere draad neem je tussen de haaksteken mee. Het verschil tussen de tas en het deken is dat je de tas rond haakt en je bij het dekentje telkens aan het einde van de toer de draden moet afknippen en weer aan het begin moet aanhechten. Er is dan ook duidelijk een voor- en achterkant bij het deken.

Aanpassen van het haakpatroon

Omdat het eigenlijk een baby-dekentje is heb ik het patroon zelf aangepast. De teksten en één rij hartjes heb ik weggelaten en de andere rij hartjes heb ik kleiner gemaakt. Ook heb ik de volgorde van de patroonblokken aangepast. De laatste blokken heb ik zelf verzonnen. Dit was niet moelijk. Gewoon op ruitjes-papier een beetje uittekenen dan kom je er wel uit. Eén patroonblok bestaat uit 24 steken. Dit blok wordt telkens herhaald. In mijn geval is het blok 10 keer herhaald maar wanneer je een breder of smaller dekentje zou willen dan pas je dit aan.

Al met al is het door mij gehaakte dekentje toch wel heel anders geworden dan het oorspronkelijke patroon. Dit komt natuurlijk ook al door de andere kleuren die ik heb gebruikt.

Afwerking van het dekentje

Ik heb getwijfeld of ik wel of niet een rand om het dekentje ging haken. Met de sliertjes (draadjes) aan de zijkanten zag het dekentje er ook al heel leuk uit. Toch besloten om er een rand omheen te haken. Deze heb ik omgevouwen en met de hand vastgenaaid aan de achterkant zodat het een nette dubbele rand is geworden. Dit was wel een flinke klus.

Afmetingen van het gehaakte dekentje

Volgens de beschrijving van het patroon zou het dekentje ongeveer 95 x 135 cm. Die van mij is 90 x 120 cm geworden.

Voor de lol heb ik uitgerekend uit hoeveel haaksteken (vasten) dit dekentje bestaat….. Totaal, inclusief rand, zijn het 75.792 steken (vasten)! Ik schrok er zelf van. Dit is denk het grootste haakwerk wat ik ooit heb gemaakt (lees ‘meeste werk’ of ‘koste mij het meeste tijd’) .

Nog meer dekentjes…..

Dit is niet het eerste dekentje wat ik heb gehaakt en hoogstwaarschijnlijk ook niet het laatste. Ooit het ik meegedaan aan een ‘crochet-along’ van een dekentje. Het nadeel van het crochet-along-dekentje is dat het gehaakt is met een enkele draad waardoor het uit gaat zakken. Om dit te voorkomen heb ik het vastgenaaid aan een onderdeken. Zelf vind ik dit ook nog steeds een heel mooi dekentje.

3 thoughts on “Gehaakte deken / plaid”

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.