Etui met rits

By

Toilettas / etui met rits naaien

In m’n handtas heb ik altijd een kleine etui / toilettas met wat kleine spulletjes zodat deze niet rondzwerven in m’n tas. M’n oude etuitje was al een tijdje kapot en ik kon nergens een nieuwe vinden die precies de goede afmeting had. Wel zie je overal plastic etuitjes maar mijn voorkeur gaat uit naar een etui van stof.

Dus deze keer een klein en eenvoudig naaiprojectje: zelf een etui / toilettasje naaien.

Wat heb je nodig om deze etui met rits te naaien?

  • 2 lapjes stof (geen stretch) van minimaal 22 x 22 cm
  • rits van 18 cm
  • naaigaren
  • naaimachine
  • karton
  • schaar
  • liniaal

Stappenplan om de toilettas met rits te naaien:

Knip eerst een mal uit het karton van 10 x 20 cm. Leg deze op de stof en knip 1 cm rondom deze mal 4x de stof uit (2x buitenkant stof en 2x voering).

Maak de rist open. Leg nu de rits op de goede kant van één van de voering stoffen, precies langs de bovenkant van de brede kant van de stof. Leg daarna één van de stukken buitenstof er precies op, met de goede kant van de stof naar beneden. Speld goed vast (zie afbeelding 4). Zorg ervoor dat de stof aan allebei de kanten 1 cm uitsteekt voorbij de ribbels van de rits. Vergeet niet om het rits-voetje op je naaimachine te zetten en naai de 3 lagen (2 x stof + 1 x rits) aan elkaar vast. Herhaal dit met de andere kant.

Leg de twee stukken stof van de voering en de twee stukken stof van de buitenkant netjes op elkaar. Dus voering op voering en buitenkant op buitenkant. Laat de rits open. Speld rondom vast. Duw eventueel een labeltje of lusje vlak onder de rits tussen de stofjes. Zet je normale voetje weer aan de naaimachine en stik de stoffen op elkaar met een naad van 1 cm (zie afbeelding 5). Laat wel een opening van ongeveer 7 cm midden in de onderkant van de voering open. Keer het etuitje met de goede kant naar buiten en duw de hoeken goed naar buiten met bijvoorbeeld een haaknaald of pen. Leg de stof van het gat in de voering netjes op elkaar en naai het dicht met een stiksel vlak langs de rand van de stof en klaar is je nieuwe etui!

Tot slot…..

De etui van hierboven is ‘plat’. Later vond ik op internet nog een ander patroon voor een etui welke ik ook nog wil gaan uitproberen. Deze is niet zo plat en is ook iets moeilijker om te maken. Dit patroon is van Makersinc.

Natuurlijk kan je de etui ook maken van restjes stof die je nog hebt liggen. Meerdere naai-projecten van Mandia.nl van restjes stof vind je hier: Vlaggenlijntje of boekenkast.

Geen zin om deze etui zelf te naaien? Dan kan het onderstaande toilettasje een alternatief zijn maar deze vind ik zelf nogal saai.

1 thought on “Etui met rits”

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.