Mozaïek bal

By

Mozaïek bal DIY

Zelf een decoratieve mozaïek bal maken, ook weer superleuk om te doen! Ik kwam op het idee omdat iemand een tafel aan het mozaïeken was. Een tafel kan ik op dit moment nergens kwijt en ik heb al een ronde mozaïek-tafel. Dus op zoek naar iets anders om te mozaïeken en dat is een bal geworden.

Wat heb je nodig om een mozaïekbal te maken?

  • piepschuim bal
  • ijzerdraad
  • mozaïektegeltjes
  • lijm
  • voegmiddel

Voorbereiding

Als eerste maak je met ijzerdraad een ‘haakje’ aan de piepschuim bal zodat je deze later kan ophangen. Mozaïek is best zwaar dus ik heb het ijzerdraad rondom de bal gewikkeld zodat deze goed vast zit.

Hoeveel tegeltjes / mozaïek heb je nodig?

De bal die ik heb ‘ge-mozaïekt’ heeft een doorsnede van 12 cm. Hoeveel mozaïektegeltjes heb je hiervoor nodig? Dat is een kwestie van onderstaande wiskunde-formule invullen. Hiermee reken je de oppervlakte van een bol/bal uit:

4 x π x r2

π = pi = 3,14 (afgerond) en r = de radius en de radius is de helft van de doorsnede van de bol. Bij een doorsnede van een bal van 12 cm heb je dus 4 x 3,14 x 62 = 452 cm2.

Ik heb alles besteld bij mozaïekwinkel Lagarto. 4 doosjes van 100 gram mozaïek-puzzelstukjes en 1 matje met vierkantjes van 1 x 1 cm. Een doosje puzzelstukjes is ongeveer 13 x 13 cm en het matje van vierkantjes 15 x 15 cm wat totaal komt op 900 cm2. Neem ruim voldoende, beter te veel dan te weinig. Let ook op dat de dikte van de tegeltjes allemaal het zelfde is. Hier kwam ik later pas achter, de vierkantjes zijn ietsje dikker dan de puzzelstukjes. Uiteindelijk valt het niet echt op omdat het een ronde bal is maar wanneer je een plat/vlak mozaïekwerkje hebt dan zal het wel zichtbaar zijn.

Je kan natuurlijk ook zelf (puzzel-)stukjes maken van oude tegels. Onderstaande mozaïektafel is ook van overgebleven gekleurde tegels gemaakt. Doe de tegels in een handdoek en sla deze voorzichtig met een hamer stuk. Je kan ook een tang gebruiken om stukjes te knippen. De stukjes van onderstaande tafel zijn vrij groot maar dat mag ook gerust voor zo’n grote tafel.

Hoe begin je met het ‘puzzelen’ van de stukjes?

Wil je een speciaal figuur of patroon? Teken dit dan op de piepschuim bal. Zelf heb ik eerst op tafel wat stukjes neergelegd en besloot al snel dat ik de gele vierkantjes in kronkel-lijnen over de bol ging plakken (met de speciale lijm) zodat er 4 open vlakken ontstaan en daarna deze open vlakken opvullen met de gekleurde puzzelstukjes. Leuk werkje!

Afwerking van de mozaïek bal

Nadat de lijm goed is uitgedroogd kan de mozaïekbal gevoegd worden. Neem hiervoor de instructies van het voegmiddel goed door. Waar ik me vooral in vergist had is dat het voegmiddel supersnel droogt. Binnen no time was het voegmiddel in m’n bakje waarin ik het aangemaakt keihard geworden.

Maak de tegeltjes goed schoon (voorzichtig met de voegen) en klaar is je super originele zelfgemaakte mozaïekbal. Ook weer leuk voor onder de overkapping of voor op een schaal in huis.

Mozaïek bal van mandia.nl in metalen ring
Of hang de mozaïek bal in een metalen ring.

Mozaïekpakket

De mozaïekbal die ik gemaakt heb is zelf verzonnen en zelf samengesteld. Je kan ook complete mozaïekpakketten bestellen. Erg handig. Je hoeft dan zelf niet te gaan ‘rekenen’ wat je nodig hebt en je kan direct aan de slag zodra het pakket binnen is.

3 thoughts on “Mozaïek bal”

  1. Dankjewel Christel en Sofie,
    En Sofie, die wiskundige formule geldt alleen voor een bal/bol hè, wanneer je een ‘plat’ werkstuk hebt, zoals een dienblad, dan is het simpel om de oppervlakte uit te rekenen.

    Beantwoorden

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.