Tas naaien

By

Tas naaien

In de Knippie stond een jas + das + tas om zelf te naaien. De tas vond ik voldoende 😉. Uiteindelijk heb ik het patroon om de tas te naaien van de Knippie niet gebruikt omdat ik dubbelzijdige stof had uitgekozen. Deze tweezijdige stof van superzacht bont en donkerblauwe rib heb ik gevonden in Tilburg bij Textielstad. Het patroon van de Knippie is bedoeld voor stof met losse voering wat het patroon anders maakt. Wil jij de tas van dubbelzijdige stof graag maken? Lees dan verder voor de beschrijving van deze tas.

Wat heb je nodig om deze tas van dubbelzijdige stof te naaien?

 • dubbelzijdige stof (60 cm van 140 cm breed is precies genoeg)
 • bijpassend naaigaaren
 • magneetknoop
 • vlieseline

Het naaipatroon voor de tas

Knip de volgende delen uit de stof:

 • Voor de tas zelf: een ‘lap’ geknipt van 50 x 70 cm.
 • De 2 hengsels: 8 x 68 cm.
 • Vlieseline voor de hengsels: 2 repen van 3 x 68 cm (zie foto 2).

Naai op onderstaande volgorde de tas

 1. Vouw de vlieseline in de stof van het hengsel en vouw hierbij de stof op zo’n manier dubbel zodat er geen ‘knipnaad’ meer zichtbaar is. Dit is nodig omdat de knipnaad gaat rafelen. Eerst met spelden vastzetten en daarna het hengsel 3x doorstikken verdeeld over de breedte van het hengsel (zie foto 3). Herhaal dit voor het tweede hengsel.
 2. Naai een enkele zoom rondom de stof voor de tas.
 3. Vervolgens speld je de hengsels aan de korte zijdes van de lap, ongeveer 9 cm vanuit het midden. Tussen het hengsel zit nu 18 cm. Naai ook deze vast.
 4. Vouw de rand waar de hengsels aan vast zitten nog een keer dubbel naar binnen en stik deze nogmaals door. Dit is best een ‘dik’ geheel dus doe het voorzichtig en met beleid.
 5. Nu vouw je de tas met de goede zijdes op elkaar en stik de zijnaden dicht.
 6. Als laatste naai je de magneetknopen aan de tas (foto 5). Je kan er ook voor kiezen om geen knopen te gebruiken of misschien juist meerdere.
 7. De tas is klaar!

Tips voor het naaien van deze tas

Gebruik kwalitatief goed naaigaren. Dit geldt natuurlijk voor alle ‘naaiprojecten’. Zelf ontdekte ik een aantal jaren geleden dat de reden van het vastlopen van m’n naaimachine in de meeste gevallen wordt veroorzaakt door goedkoop slecht naaigaren. Dit slechte garen pluist en splijt snel. Ik heb een set naaigaren van Gutermann gekocht waar allerlei kleuren in zitten en heb m’n oude klosjes garen weggegooid.

Gebruik de juiste naald voor de stof die je gaat naaien. Voor iedere stof en type materiaal bestaat een aparte naaimachinenaald. Ook zijn er universele naalden welke je voor iedere stof kunt gebruiken maar de speciale naalden zijn toch iets fijner.

Nog meer tassen……

Is naaien niet jouw hobby maar houd je wél van haken of macramé? Kijk dan eens bij deze gehaakte mochila tas of deze macramé-tas.

1 thought on “Tas naaien”

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.