Macramé tas knopen

By

DIY macramé tas knopen

Helemaal hip op dit moment zijn de macramé tassen. Hoe leuk is het om zelf een macramé tas te knopen. Al een tijdje loop ik rond met dit idee en ook ben ik al een tijdje op zoek naar een patroon maar kon niet vinden wat ik zocht. Dus deze keer heb ik een DIY-pakket gekocht voor een heuptas (in ibiza-stijl) waar alles in zit:

  • macramé-touw / garen
  • patroon (uitgebreide duidelijke uitleg in meerdere talen)
  • gesp (voor de riem / hengsel)
  • stopnaald

Het voordeel van zo’n pakket is dat je zeker weet dat je genoeg garen hebt en direct aan de slag kunt gaan. Zelf heb ik het pakket besteld bij Bol.com maar als je even zoekt op internet kom je er wel meer tegen.

Korte uitleg macramé tas knopen

De tas die ik heb gekozen is een heuptas en heeft volgens de beschrijving een afmeting van 17 x 15 cm maar die van mij is groter geworden. Dit komt omdat ik ‘losser’ knoop dan het voorbeeld. Het basiskoord waar alle lange koorden aan geknoopt moeten worden heb ik bevestigd aan een snijplank en deze op een schildersezel(tje) gezet. Ik vind dit handiger en fijner knopen dan ‘los op de tafel’. Blijf goed meten dat je links en rechts gelijk blijft, bij mij ging het in het begin scheef omdat ik links strakker knoopte dan rechts.

Het is nog best een hele klus om zo’n tasje te knopen, het lijkt ‘zo gedaan’ maar dat valt dus tegen. Ook de knoop op de 5e foto (groen omcirkeld = bovenkant hartje) was lastig. Dit is een knoop die bestaat uit 2 cordon-knopen in één keer, zowel links als rechts. Hier heb ik echt lang op zitten puzzelen maar uiteindelijk is dit ook gelukt. De hartjes zijn sowieso niet makkelijk om te knopen. Hier ben ik dan ook uren mee bezig geweest en nog steeds zijn ze niet zo mooi als op de plaatjes. Maar ook dit is weer een kwestie van oefenen en vaker doen, net zoals met haken en breien en alle andere hobby’s en technieken.

Afwerking tas

De riem wordt apart geknoopt en later door de ‘uitsparingen’ gedaan. Ook dit was weer best een gepuzzel maar de aanhouder wint en uiteindelijk is deze ook gelukt. De franjes onder de hartjes afknippen en de zijkanten van de tas vastnaaien en hij is klaar! De heuptas kan ook als schoudertas gedragen worden.

Vind je het leuk om precies dezelfde tas te knopen? Bovenstaand pakket heb ik gekocht bij Hoooked.

Nog meer macramé / knopen

Naast een tas zijn er nog tal van andere dingen die je kan knopen. Kijk maar eens op m’n site naar de geknoopte plantenhangers of dit leuke decoratieve hartje van ByManouk.

Wil jij ook zo’n tas knopen?

Wil jij ook zo’n soort tas knopen? Deze tas is geknoopt van het garen Hoooked Spesso Chunky wat fijn garen is om te knopen en het voelt ook zacht aan. Voor een wandkleed of bloemenhanger maakt dit niks uit maar voor een tasje is dat zeker wel zo prettig.

Wil jij ook zo’n tas maar wil je ‘m niet zelf maken?

Wanneer je wel graag zo’n tas zou willen maar deze niet zelf wil knopen dan kan je deze natuurlijk ook altijd kopen. Er staan er ontzettend veel op internet. Bijvoorbeeld deze:

1 thought on “Macramé tas knopen”

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.