Keramiek beeld

By

Keramiek beeld maken en glazuren

Deze keer een totaal andere creativiteit: zelf een keramiek beeld maken en glazuren. Op camping / Landgoed Lemmenhof in het plaatsje Ell in Limburg worden workshops gegeven in keramiek. Ook weer superleuk om te doen!

Gert, die de workshop geeft, legt goed uit en is ook nog eens leuk gezelschap. Ze laat je alles zelf doen zodat het echt jouw eigen beeld wordt. Als jij tevreden bent dan is het goed. Dus niets ‘moet’ of ‘hoort’, het wordt echt een beeld naar jouw eigen hand.

De kosten van de workshop zijn afhankelijk van de grootte van het beeld maar ik weet bijna zeker het nergens goedkoper kan.

De workshop keramiek bestaat uit 2 dagdelen:

Dagdeel 1

Je maakt van klei een beeld. Onderschat dit niet, er zijn veel dingen waar je op moet letten zoals de dikte van het beeld, luchtgaatjes (zodat het niet barst tijdens het bakken) en zorg dat er geen luchtbellen in de klei zelf zitten want dan kan er een stuk afbrokkelen. Totaal ben ik met één beeld 3,5 uur bezig geweest maar omdat het zo leuk was vloog de tijd en had ik het idee dat ik er maar een uurtje was geweest. Vooral met het gezicht ben ik lang bezig geweest, dit was echt een uitdaging.

Het beeld moet nu eerst goed drogen en daarna wordt het gebakken in een oven op 1080 graden. Het eerste deel van het keramiek beeld is nu klaar.

Dagdeel 2

Nu het keramiek beeld gebakken is moet het nog geglazuurd worden. Eigenlijk is dat niet meer of minder dan ‘schilderen’ met glazuur in de kleuren die jij wil. De kleuren zijn tijdens het schilderen / glazuren nog niet precies de kleuren die het later gaan worden dus soms best lastig om te bepalen of dit is wat jij zou willen. Maar dat is de ervaring die ik mis. Het schilderen dient in 2 of soms nog meer lagen te gebeuren, afhankelijk van de dikte van het glazuur.

Ook nu moet het keramiek beeld weer de oven in op 1080 graden.

Het keramiek beeld is klaar

Nadat het beeld weer in de oven is geweest ziet het er heel anders uit. De kleuren zijn nu feller en glanzend. Vooral de diep rode kleur vind ik prachtig. Helemaal happy met m’n beeld!

Het beeld kan tegen alle weersomstandigheden behalve vorst. In de winter dus niet buiten laten staan.

Gert, dankjewel voor deze superleuke workshop! Ik kom graag nog een keer terug!

Kamperen + workshop keramiek beeld

Zelf hebben wij gekampeerd op Camping Lemmenhof. Een aanrader! Mooie nette schone camping met een hele mooie omgeving om te fietsen / wandelen. Ell ligt dicht bij Roermond, Weert en het witte stadje Thorn. Tijdens deze mini-vakantie heb ik dagdeel 1 van de workshop gedaan: het ‘kleien’ of ‘keramieken’ van het beeld. Voor dagdeel 2 ben ik een paar weken later op en neer gereden. Het beeld moet later natuurlijk nog opgehaald worden maar ik had het gelukt dat iemand uit de buurt het voor mij heeft meegebracht.

Keramiek beeld kopen

Net zoals met alle andere zelfgemaakte artikelen zijn deze ook te koop. Zelf vind ik onderstaand beeld echt prachtig, misschien ga ik dit de volgende keer proberen te maken:

1 thought on “Keramiek beeld”

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.