Gehaakte Mochila Tas

By

Mochila haken is een haaktechniek waarmee je mooie patronen kunt maken, zook ook voor deze gehaakte mochila tas. Een nóg groter voordeel van deze mochila haaktechniek is dat je door de meeloopdraden een stevig geheel krijgt. Ideaal voor een tas!

De techniek voor deze mochilatas wordt uitgebreid uitgelegd in de gratis cursus van Mochilatechniek.nl. Duidelijkere uitleg kan je nergens vinden, echt een aanrader!

Het patroon van mijn tas heb ik ook gevonden tussen de gratis patronen van Mochilatechniek. Keuze genoeg!

Hoe begin je met de gehaakte mochila tas en wat heb je nodig?

  • Eerst maak je een keuze welk formaat tas je graag zou willen. Ik heb voor een ‘s’ gekozen wat (bij mij) uitkomt op een diameter van 18 cm.
  • Kies een patroon uit en zoek de kleuren bij elkaar welke je zou willen gebruiken. Ik heb 5 kleuren gebruikt maar voor deze maat tas heb je voldoende aan 4 bolletjes katoen.
  • Om de bolletjes tijdens het haken uit de knoop te houden is een breitas of haaktas handig of in ieder geval iets wat de bollen gescheiden houdt (zie foto).
  • En je hebt natuurlijk een haaknaald nodig. Zelf ben ik helemaal weg van de Clover Amour Haaknaalden. Ik heb al heel veel haaknaalden uitgeprobeerd, zowel goedkope als dure, maar deze zijn echt m’n favoriet. Kortgeleden heb ik daarom een complete set aangeschaft welke ik volop gebruik.

En nu beginnen maar………

De tas is gehaakt met haaknaald 3.0 mm en ik heb gekozen voor het haakgaren Catania van Schachenmayr maar je kan natuurlijk ook een ander merk gebruiken.

Het is even wennen om te haken met meeloopdraden maar als je het eenmaal te pakken hebt is het niet moeilijk. Achteraf blijkt dat ik soms te hard aan de meeloopdraden heb getrokken waardoor je ‘deukjes’ in je tas krijgt. Dit valt gelukkig niet op maar de volgende keer ga ik er beter op letten.

Ik heb het koord gepunnikt met een punnikmolen. Een gepunnikt koord is rekbaar. Om die reden heb ik een dik touw in het koord gedaan waardoor deze niet meer uitrekt. Je kan natuurlijk ook een koord kopen of een leren bandje of iets dergelijk gebruiken.

Het hengsel heb ik ook door middel van de mochilatechniek gehaakt. Het originele patroon zou een veel te brede band geven dus ik heb het patroon aangepast. Dit is makkelijk te doen door op ruitjespapier vakjes in te kleuren. Dan zie je direct het resultaat. Natuurlijk kan je ook gewoon een effen band haken als je dit lastig vindt.

Zelf vind ik het altijd fijn als er aan de binnenkant van een tas vakjes zitten. Hiervoor heb ik een reis-toilettas gevonden welke nu fungeert als ’tasorganizer’. De organizer is met naald en draad vastgezet.

Ik ben blij met het resultaat en vind het een mooi en functioneel tasje. Dankjewel mochilatechniek.nl voor de duidelijke gratis cursus en patronen!

2 thoughts on “Gehaakte Mochila Tas”

  1. Gebruik liever en haaknaald die wat dunner is dan het katoen vraagt. Anders blijf je altijd de meeloopdraden zien. Ik gebruik met de catania original een 1,75.

    De bodem in gewone vaste haken kan wel maar is naar mijn ervaring niet nodig voor de stevigheid. Tip tegen het doorzakken: leg een plastic bodem die je uit een placemat gesneden hebt in de tas. 🙂

    Beantwoorden

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.