Grof gehaakt kussen

By

Grof gehaakt kussen in de weefsteek

Wil je snel een kussenhoes haken in een eenvoudige steek? Maak dan dit grof gehaakt kussen in de weefsteek. Ik kwam op het idee omdat er bij het Wolplein een compleet haakpakket te koop is met een vierkant kussen in meerdere kleuren gehaakt in de weefsteek. Aangezien dit niet mijn favoriete kleuren waren ben ik zelf op zoek gegaan naar haakgaren in de kleuren die ik mooi vind.

De weefsteek, ook wel granietsteek genoemd, wordt duidelijk uitgelegd op de website van de Breiclub.nl onder ‘Het Haakstekenalfabet‘. Het is een zeer eenvoudige haaksteek welke dan ook geschikt is voor beginnende hakers of haaksters. Eigenlijk is het een herhaling van één vaste en één losse en in de volgende toer haak je de vaste om de voorgaande losse. Supersimpel met een heel leuk effect als resultaat.

Wat heb je nodig voor een grof gehaakt kussen?

  • grof haakgaren, ik heb 9 bollen van Yarn and Colors Fabulous gebruikt
  • Haaknaald 5,5 mm
  • binnenkussen (35 cm x 55 cm)

Hoe haak je zo’n grof gehaakt kussen?

Bepaal eerst welke afmeting je wil hebben. Heb je al een kussenvulling liggen? Neem dan de breedte op van dit kussen.

Haak een proeflapje van bijvoorbeeld 20 steken. Na een paar toeren meet je hoe breed dit lapje is geworden. Mijn proeflapje van 20 steken is 13,5cm breed. Mijn rechthoekige binnenkussen is 35 cm breed. 35cm / 13,5cm x 20 steken = (afgerond) 52 steken.

Start met het haken van 52 lossen, keer en haak nog 2 lossen (deze dienen als eerste vaste en eerste losse), sla één steek over van de vorige toer en haak dan een vaste. Dan weer 1 losse, één steek overslaan en een vaste. Haak zo door tot het einde. In de volgende toer haak je telkens óm de voorgaande losse een vaste en dan weer een losse. Haak op deze manier verder totdat je de gewenste lengte hebt bereikt.

Kleuren en patroon

Welke kleuren je gebruikt is helemaal afhankelijk van jouw smaak. Mijn kussen heb ik een beetje en de rood-tinten gehaakt. Ik heb het garen ‘fabulous’ van Yarn and Colors gekozen en dan de kleuren Peach 042, Burgundy 029, Pepper 032 en Cream 002. Het is fijn garen waarmee ik eerder ook een kussen heb gebreid.

De ene kant van dit grof gehaakte kussen heeft grote vlakken en de andere kant heb ik iedere toer gewisseld van kleur wat een leuk effect geeft.

Afwerking van dit grof gehaakt kussen

Wanneer je de 2 ‘panden’ af hebt controleer dan eerst nog even of je écht wel precies evenveel toeren hebt gehaakt. Bij dit kussen heb ik totaal 78 toeren gehaakt + de opzettoer. De panden hebben nu een afmeting van 33 x 49 cm. Dit is prima. Het kussen komt dan lekker straks in de hoes te zitten.

Haak nu met vasten de panden aan elkaar. Dit kan je in één kleur doen of je wisselt de kleuren per kleurenblok van het pand met vlakken zoals ik heb gedaan (zie foto).

Vind je de rand van de vasten niet mooi dan kan je er ook voor kiezen om het de panden aan elkaar vast te naaien. Je legt de goede kanten op elkaar, naait 3 kanten vast, keer om en stop het kussen in de hoes en naai de laatste zijde netjes dicht.

Het kussen is klaar!

Grof gehaakt kussen van mandia.nl

Het kussen heeft 2 verschillende kanten.
Kussen van mandia.nl met grote kleurvlakken

Nog meer gehaakte kussens

Hoeveel kussens ik in het verleden hebt gemaakt weet ik niet maar het zijn er echt heel veel. Onder andere dit zig-zag-kussen waar ik nog steeds heel blij mee ben en al jaren op m’n bank heb liggen.

Het kussen heeft een mooi plekje gekregen bij Elly

8 thoughts on “Grof gehaakt kussen”

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.