Kussen breien

By

Kussen breien voor beginners

Een hip kussen breien voor beginners is echt hét ideale project om uit te proberen of breien ook iets is voor jou. En je houdt er ook nog mooi origineel woonaccessoire aan over.

Zo nu en dan ga ik naar het Wolplein in Zaltbommel om nieuwe ideeën op te doen en ik ga natuurlijk ook altijd met nieuw haak- of breigaren naar huis. De laatste keer dat ik er was lag er een eenvoudig maar supermooi kussen. Dit kussen is als een DIY-pakket te koop bij Wolplein compleet met garen, breinaalden, binnenkussen, tutorial etc. Het bracht mij direct op het idee om ook zo’n soort kussen te gaan breien.

Wat heb je nodig om dit kussen te breien?

  • garen /wol naar keuze
  • breinaalden
  • binnen-kussen
  • stompe naald
  • schaartje

Welk garen of wol gebruik ik voor dit kussen?

Eigenlijk maakt het niet uit welk garen of welke wol je kiest. Zelf vind ik een beetje grof garen mooi voor dit kussen en heb dan ook gekozen voor ‘Fabulous’ van het merk ‘Yarn and Colors’. Bij dit garen is 50 gram ongeveer 57 meter en breinaalden nummer 6 of 7 zijn hiervoor geschikt. Op het labeltje van alle garens staat altijd vermeld welke haak- of breinaalden passen bij het garen. Ik had geen idee hoeveel garen ik nodig zou hebben dus heb 9 bollen gekocht. Hele (niet aangebroken) bollen mag je altijd terugbrengen bij het Wolplein wanneer deze over zijn. Dus koop liever te veel dan te weinig. Achteraf bleek dat 6 bollen voldoende was.

Proef-lapje breien

Hoe weet je hoeveel steken je op moet zetten om precies het juiste formaat te krijgen voor het binnen-kussen? Heel eenvoudig (vind ik). Brei een proeflapje: zet bijvoorbeeld 20 steken op en brei een paar naalden. Meet nu hoe breed je proeflapje is en meet ook hoe breed of lang je kussen is. Het binnenkussen wat ik heb is 30 x 60 cm. Bij mij kwam het proeflapje uit op: 20 steken = 16,5 cm. Het kussen is 30 cm dus 30/16,5cm x 20 steken = afgerond 36 steken.

Uitleg patroon om het kussen te breien

Zet heel losjes 36 steken op zoals berekend met het proeflapje. Wanneer je te strak de steken opzet dan kan het gaan ’trekken’. Brei nu 8 naalden rechts en daarna 12 naalden averechts. Averechts breien is 1 naald rechts en 1 naald links breien. Hiermee krijg je de ’tricot-steek’. De tricotsteek is ‘glad’ en alleen rechts breien geeft ‘ribbels’.

Herhaal nu telkens 8 naalden rechts en 12 naalden averechts totdat je de gewenste afmeting hebt bereikt. Bij dit kussen is het patroon 6 keer herhaald en daarna nog 8 naalden rechts. Kant daarna losjes af.

Je hebt nu 1 kant af, brei nu nog een keer precies dezelfde lap voor de andere kant.

Afwerking kussen

De 2 losse lappen moeten nu aan elkaar gezet worden. Dit kan op 2 manieren, naaien of haken:

  1. Je naait met een stompe naald de 2 delen aan elkaar. Leg de 2 delen met de goede kant op elkaar en naai ze losjes vast. Voordat je de 4e zijde dichtnaait keer de gebreide kussenhoes naar de goede kant. Doe het binnenkussen erin en naai de 4e zijde netjes dicht.
  2. Je haakt met de haaksteek ‘vaste’ de 2 delen aan elkaar. Dit heb ik gedaan. Je legt de 2 delen met de binnenkant op elkaar en haakt telkens een lus van deel 1 samen met een lus van deel 2 door middel van een vaste (zie foto’s hieronder). Voordat je de 4e zijde dichthaakt natuurlijk ook weer het binnenkussen niet vergeten erin te doen.

Wanneer je voor optie 1 kiest zien de naden / zijkanten er glad uit. Haak je het kussen dicht met vasten (optie 2) dan krijg je een dikke rand om het kussen. Zelf vind ik dit wel een leuke afwerking maar smaken verschillen.

En je zelf gebreide kussen is klaar!

Je kussen is nu klaar! Leuk eenvoudig project. Een ander eenvoudig patroon om een kussen te breien vind je hier: mandia-fleurige kussens. Dit fleurige gebreide kussen is helemaal in tricotsteek gebreid, oftewel averechts.

Geen zin om zelf te breien? Er zijn ontzettend veel gebreide kussens te koop. Bijvoorbeeld deze van Knit Factory:

Ga jij ook zo’n kussen breien?

Ga jij ook dit kussen breien? Dan zou ik het leuk vinden als je een foto stuurt. Heb je vragen of opmerkingen over het patroon? Laat het weten, ik help je graag.

2 thoughts on “Kussen breien”

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.