Kerst Gnoom

By

Kerst Gnoom DIY

Een kerst gnoom DIY, oftewel, zelf je kerst gnoom maken. Het lijkt ingewikkeld maar het is eigenlijk heel eenvoudig. Net zoals met zoveel dingen :-).

De kerst gnoom was ik al een paar keer tegen gekomen op internet maar ik had geen idee hoe deze nu precies werd gemaakt. Even zoeken en puzzelen en toen wist ik het. De eerste twee gnooms waren niet helemaal zoals ik had verwacht maar de derde was helemaal naar m’n zin.

Wil jij zelf ook zo’n leuke kerst-gnoom maken? Ik heb een instructie gemaakt. Zie hieronder en verderop ook nog in pdf.

Wat heb je nodig om een kerst gnoom te maken?

  • (restjes) wol / garen in de kleuren die jij mooi vindt
  • wc-papier-rolletje
  • houten kraal van ongeveer 1 cm
  • schaar
  • stompe naald

Uitleg in stappen voor het maken van een kerst gnoom

Stap 1

Knip 1,5 cm van de wc-rol af en knip heel veel draden van 28 cm voor de muts.

Stap 2

Vouw draadje voor draadje dubbel en knoop deze om de rand van de wc-rol totdat deze helemaal rondom vol zit. De knoop kan je op twee manieren om de rand bevestigen. Optie 2 (zie foto) vind ik zelf het mooiste resultaat geven. De lus bevindt zich hier achter het dubbele draadje. Uiteindelijk zie je dan de knopen niet meer als de gnoom klaar is.

Stap 3

Vouw nu alle draadjes via de binnenkant van het wc-rolletje naar beneden (foto 3). Hierdoor ontstaat er een mooie rand voor de muts.

Stap 4

Maak nu van het ander garen welke je voor de baard hebt gekozen een flinke bundel draden van ongeveer 30 cm lang. Maak deze met een lang stuk garen aan elkaar door een stevige knoop in het midden van alle draadjes te leggen.

Stap 5

Neem een kortere draad en haal deze door de kraal. Een langere draad haal je ook door deze kraal en deze knoop je stevig vast.

Stap 6

Vouw de ‘baard’ dubbel. Haal de dubbele draad waarmee je de baard aan elkaar hebt geknoopt, samen met de lange draden die je door de kraal hebt gehaald, door het wc-rolletje naar boven totdat de baard en de neus op de juiste plaats zitten (onder de muts). Knoop nu met een stukje garen van de muts de muts goed dicht. Leg een stevige knoop in de 4 draden die je zojuist door de muts hebt gehaald en je zelfgemaakte kerst-gnoom is klaar!

Tip: knoop eerst de muts dicht en trek daarna pas de baard (en neus) naar boven. De muts blijft dan iets ‘netter’ of ‘strakker’.

Ondertussen heb ik al 10 gnooms gemaakt en ik ga er nog meer maken en deel ze uit aan wie ze maar wil hebben. Nadat je er een paar hebt gemaakt krijg je er steeds meer handigheid (en snelheid) in.

Uitleg voor het maken van de kerst-gnoom in pdf

Wil je de instructie voor het maken van de kerst-gnoom downloaden in pdf?

Nog meer kerst…..

De afgelopen jaren zijn er al veel kerst-projecten voorbij gekomen. Zo nu en dan maak ik een ‘oud’ kerstproject weer opnieuw. Eén van m’n favoriete kerstprojecten welke ik nog steeds heel mooi vind ik is de gehaakte kerstbal. Deze is gehaakt met ‘pufjes / puffs’.

Nog meer kerst-gnooms…

Ben je niet creatief? Of heb je helemaal geen zin om zo’n kerst-gnoom zelf te maken? Geen probleem, misschien krijg je er één van mij. Ze zijn ook overal te koop. Bijvoorbeeld deze:

4 thoughts on “Kerst Gnoom”

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.