Gehaakt Ibiza-vest

By

Gehaakt Ibiza-vest in Boho-style

Dit gehaakt Ibiza-vest in Boho-style vond ik in het tijdschrift ‘Aan de Haak‘ nummer 28 uit het jaar 2020. Destijds heb ik dit tijdschrift gekocht omdat er een leuke gehaakte tas in stond. Ondertussen heb ik door de jaren heen een hele stapel tijdschriften verzameld met haak-, brei- en naaiprojecten. Deze tijdschriften blader ik regelmatig door en telkens ontdek ik weer ‘iets nieuws’ zoals als nu het mouwloze Boho-vestje.

Haakgaren voor het Ibiza-vest

Het gehaakte Ibiza-vest in het tijdschrift is gehaakt met het garen ‘Scheepjes Catona’ met haaknaald 3 en 3,5. Ik heb een iets dikker garen uitgekozen: Durable Cosy Fine, kleurnummer 2182 Pale Pink. Dit garen bestaat uit 58% katoen en 42% acryl en voelt lekker zacht aan. Totaal heb ik hiervan 6 bollen gebruikt. Haaknaald 4 en 4,5.

Proeflapje

Ieder haak- of breiproject begin ik met een proeflapje. Deze keer is dat zeker noodzakelijk omdat ik ander haakgaren gebruik dan aangegeven in het patroon maar óók omdat de één strakker of losser haakt dan de ander. Aan de hand van dit proeflapje reken je uit hoeveel steken je moet opzetten.

Volgens mijn proeflapje zijn 19 steken gelijk aan 11,5 cm. Het rugpand van het vestje in mijn maat is 45 cm. Weer eenvoudig te bereken hoeveel er opgezet moet worden: 45 cm/11,5 cm x 19 steken = 74,34 steken. Het patroon geeft aan dat je het aantal steken deelbaar moet zijn door 4 en dan ‘plus 2’. Ik rond het aantal steken daarom af op 74 steken (72 is deelbaar door 4. Daarbij tel je 2 steken op).

Patroon gehaakt Ibiza-vest

In het beschreven haakpatroon wordt er één grote lap gehaakt. Dus voorpanden en rugpand worden in één keer gehaakt. Hierdoor heb je geen zijnaden. Ik heb het patroon aangepast. Het rugpand en de 2 (halve) voorpanden heb ik apart gehaakt.

Zoals hierboven uitgerekend bij het proeflapje begin je met het rugpand en met het garen wat ik heb gekozen zet je 74 steken op. Haak de 74 lossen met haaknaald 4,5 en ga daarna verder met haaknaald 4. Dit is om ’trekken’ te voorkomen. De 74 lossen kan je ook met haaknaald 4 haken als je maar heel losjes haakt.

De twee voorpanden zijn ongeveer 13 cm breed. Omgerekend heb ik hiervoor 22 lossen opgezet (20 is deelbaar door 4 en dan weer plus 2).

Afwerking Ibiza-vest

De schoudernaden heb ik aan elkaar gehaakt met vasten. De zijden zijn vastgezet met naald en draad.

De afwerking rondom de armsgaten is gedaan met een toer vasten en daarna een toer ‘kreeftensteek’ wat een mooi randje geeft. De hals idem dito maar dan met 3 toeren vasten.

Als laatste kan je er voor kiezen om wel of geen flosjes onderaan het vestje te knopen. Ik heb het wel gedaan, dat maakt het vestje nóg meer boho / Ibiza-stijl.

Nog meer vesten….

Haak je liever een langer vest? Dan is dit gehaakte vest misschien iets voor jou. Het is een eenvoudig patroon, ook voor beginners.

Er zijn ook complete haakpakketten te koop om een Ibiza-vestje te haken, bijvoorbeeld dit ‘hippievestje’:

2 thoughts on “Gehaakt Ibiza-vest”

 1. Hoi, wat een leuk Ibiza-vestje! Klopt het dat je met dit patroon zowel een variant voor volwassenen als voor kinderen kunt maken?

  Groeten, Aline

  Beantwoorden
  • Dankjewel Aline,
   Ja dat klopt, er is ook een variant in kindermaat. Dit is precies hetzelfde patroon (dus dezelfde steken en toeren) als het volwassen-vestje maar dan natuurlijk minder steken en minder toeren. Je kan dit zelf ook uitrekenen/opmeten. Je meet hoe breed het kindervestje zou moeten worden en rekent dan terug hoeveel steken (en toeren) je daarvoor nodig hebt.
   Groetjes,
   Diana

   Beantwoorden

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.