Gehaakt kleedje

By

Gehaakte kleedjes / onderzetters

Vorig jaar heb ik gekleurde bestekzakjes gehaakt waar dit gehaakt kleedje goed bij past. Je gedekte tafel ziet er een stuk gezelliger uit met al deze vrolijke kleuren.

Wat heb je nodig voor dit gehaakt kleedje?

Zoals met best veel haakprojecten van Mandia.nl heb je ook voor deze gehaakte kleedjes eigenlijk alleen maar restjes haakgaren nodig en natuurlijk een haaknaald, stopnaald en schaar.

Patroon gehaakt kleedje

Op internet staan ontzettend veel haakpatronen voor kleedjes. Ik zocht een patroon voor een klein kleedje wat net wat groter is dan een onderzetter en kwam terecht op de website van ‘Made in K-town’ waar ik dit leuke patroon vond. Het is wel in het Engels beschreven maar als je de vertaling van de haaksteken weet is het makkelijk te doen. Zelf heb ik de beschrijving door google laten vertalen, deze kan je hier downloaden:

Ik had geen idee hoe groot het kleedje zou worden maar ze hebben een doorsnede van 14 centimeter gekregen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de dikte van het garen en hoe strak of los je haakt.

Eenheid gehaakte kleedjes

Om toch een beetje een eenheid te krijgen tussen al die gekleurde kleedjes heb ik ervoor gekozen om de kern bij alle kleedjes in het geel te haken. De afwerking van de gekleurde bestekzakjes is ook in het geel gehaakt. Ondanks alle verschillende kleuren die gebruikt zijn geeft het ‘geel’ toch eenheid aan het geheel. Vind je dit te druk dan kan je er natuurlijk ook voor kiezen om alle kleedjes in één kleur te haken.

Afwerking gehaakt kleedje

Tijdens het wisselen van kleur probeer ik altijd direct de draadjes weg te werken maar het laatste draadje moet natuurlijk even met de stopnaald gebeuren. Daarna heb ik de kleedjes gespannen met knopspelden op kurken pannen-onderzetters. Een natte doek erover en laten drogen. Daarna heb je een mooi egaal kleedje. Het is niet noodzakelijk om dit te doen maar ik vind het er altijd nét iets strakker uit zien.

Haaknaalden

Voor degene die nog geen haaknaalden hebben en deze willen aanschaffen raad ik echt aan om kwalitatieve goede haaknaalden te kopen. Goede haaknaalden schuiven beter, goedkope haaknaalden zijn (meestal) stroef. Goede haaknaalden is een eenmalige dure aanschaf maar je doet er je hele leven mee. Zelf heb ik onderstaande set al lang geleden gekocht en ben hier supertevreden over:

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.