Eco-stoof naaien

By

Eco-stoof naaien

Zelf een eco-stoof naaien is iets wat al langer in m’n hoofd zat. Een tijdje geleden zag ik een leuke eco-stoof bij de Wereldwinkel. De eco-stoof wordt ook wel hooi-kist, hooi-madam of pannenstoof genoemd. Misschien zijn er nog wel meer namen maar het doel is hetzelfde: jouw stoofpotje door laten garen in de eco-stoof. Energie-zuinig en voor mij het grootste voordeel: ik hoef er niet bij te blijven om te checken of het overkookt of aankoekt.

Hoe maak je een eco-stoof?

Maar hoe maak je zo’n eco-stoof? Als je gaat zoeken op internet komt je heel veel patronen en uitleg tegen maar ik had een afbeelding gezien van hoe ik ‘m wou hebben en dát patroon kwam ik natuurlijk nergens tegen.

Dit model was het voorbeeldplaatje.

Naailes om deze eco-stoof te naaien

Omdat ik zelf niet helemaal uit het patroon voor de eco-stoof kwam, en omdat ik tóch de fijne kneepjes van het naaivak mis, heb ik besloten om in ieder geval deze eco-stoof tijdens naailes te maken. Ik ben terecht gekomen bij Atelier MoDo in een gezellige groep waar iedereen z’n eigen ‘projecten’ maakt. Monique loopt de hele avond rond en adviseert en helpt waar nodig.

Wat heb je nodig om deze eco-stoof te maken?

Meet als eerste de pan op welke je zou willen gebruiken voor de eco-stoof. Zelf heb ik een braadpan met een doorsnede van 24 cm en inhoud van 4,2 liter. Bij de berekening dien je ook rekening te houden met de handvaten en de hoogte van de pan en deksel. Het volgende heb je nodig:

 • 1 meter (van 140cm breed) stevige (leuke) stof voor de buitenkant, ik heb canvas gekozen
 • 1 meter (van 140cm breed) stof voor de binnenkant
 • 1 meter dikke fiberfill voor de isolatie van de eco-stoof
 • een kurken pannenonderzetter
 • koord van 2 meter (plus koordstopper)
 • 2 ringen + schijven 5mm (nestelringen waar het koord doorheen gaat)
 • bijpassend naaigaren
 • naaibenodigdheden (schaar, naaimachine, lijm, rijggaren etc)

Les 1: de bodem

Tijdens de eerste naailes heb ik samen met Monique bedacht hoe we de eco-stoof zouden maken zodat ie eruit komt te zien zoals bovenstaand plaatje. De bodem van de pan is 24 cm, de bodem van de eco-stoof is ietsje groter, 26 cm doorsnede.

Knip een cirkel van 30 cm doorsnede (2 cm ‘naad’) uit de buiten- én binnenstof. Knip een cirkel van 24 cm uit de fiberfill. Plak nu de kurken onderzetter op het midden van de fiberfill zodat deze later niet gaat schuiven. De kurken onderzetten geeft stevigheid én extra isolatie.

Leg alle delen op elkaar met de goede kant naar buiten en rijg met rijggaren de binnen- en buitenstof aan elkaar (langs de fiberfill). Daarna stik je met de naaimachine (langs de fiberfill) alles door. Dit viel bij mij nog best tegen. De stof ging dubbel en dat moet dan even uitgehaald worden en….. opnieuw stikken.

De deksel

De deksel voor de eco-stoof is precies hetzelfde als de bodem. De kurken onderzetter is hier natuurlijk niet nodig. De afwerking van deze deksel is gedaan met biaisband. Alles eerst spelden, daarna rijgen met het speciale rijgdraad en dan pas doorstikken. Dit geeft het netste resultaat.

Les 2: de romp / zijkant

Voor de zijkant of romp van de eco-stoof hebben we de pan opgemeten en daarna berekend hoe het patroon van deze zijkant zou moeten zijn. Omdat de onderkant van de romp precies moet aansluiten op de bodem houden we deze op 82 cm. Hoe komen we op deze 82 cm? Neem de doorsnede van de bodem x 3,14 (pi) en dan heb je de omtrek.

De zijkant / romp moet aan de bovenkant breder zijn zodat de handvaten van de pan er ook goed inpassen. De omtrek van de pan mét handvaten is 88 cm. De vorm van de romp is hierdoor een trapeze in een boog (zie afbeelding 1). Meet de hoogte van de pan op en tel hier 8 cm bij op. Deze extra 8 cm zijn nodig om straks een tunnel te maken voor het koord en de zijkant moet ook ietsje over de deksel vallen zodat ie straks goed afsluit. Voor de pan die ik heb komt de zijkant van de ecostoof op 27,5 cm (= 19,5 + 8 cm extra). Deze afmetingen teken je uit op patroonpapier en controleer of precies om de pan past. Hij mag ietsje ruimer zitten maar niet te strak.

Knip dit patroon 1x uit de binnenstof en 1x uit de buitenstof, allebei met een flinke naad. Hetzelfde patroon knip je ook 1x uit de fiberfill maar dan zónder naad. Straks stik je namelijk alles vast lángs de fiberfill.

Naai de uiteinden van de fiberfill met de hand aan elkaar. Stik daarna van de binnen- en buitenstof ook de zijnaden aan elkaar (natuurlijk zoals bij al het stikwerk eerst weer alles spelden en rijgen). Leg nu de binnen- en buitenstof met de goede kant op elkaar en stik de bovenkant aan elkaar (laat de onderkant open). Keer de romp zodat de goede kant nu zichtbaar is. Strijk eventueel de bovennaad goed plat zodat de romp goed in vorm blijft. Controleer ook even of de fiberfill netjes past in de romp maar dat zou precies goed moeten zijn als je de afmetingen hebt aangehouden.

Les 3: tunnel met koord

In de 3e naailes ben ik begonnen met het maken van ringen boven in de rand van de binnenstof van de romp om het koord doorheen te halen. Die ringen erin ‘slaan’ viel nog best tegen. Ze noemen dit ook wel ‘nestelringen’. Leg een extra stukje stof eronder voor extra versteviging. Eerst een gaatje maken in de stof met een gaatjes tang en daarna de boven- en onderkant van de nestelring in het gaatje plaatsen waarna je met de nesteltang de twee delen op elkaar knijpt. Gelukkig had Monique deze tangen. Wanneer je deze niet hebt kan het ook met het plastic montagehulpstuk wat bij de ringen zit (zie afbeelding hieronder). Eerste even uitproberen op een proeflapje.

Nadat de 2 ringen in de stof zijn bevestigd stik je ongeveer 2 cm vanaf de bovenkant de binnen-en buitenkant van de stof aan elkaar vast zodat er een tunnel ontstaat.

Daarna kwam de lastigste klus van de les. Het koord door de tunnel zien te krijgen. Normaalgesproken doe je dit heel handig door een veiligheidsspeld te bevestigen aan het koord en daarna door de tunnel te schuiven maar de speld paste niet door de ringen. Uiteindelijk hebben we plakband om het uiteinde van het koord gedraaid en dit voorzichtig door de tunnel geschoven. Daar ben ik lang mee bezig geweest maar het is gelukt. Tot slot nog het koord door de koordstopper en een knoop aan het uiteinde.

Verder met de romp / zijkant

Nu de tunnel (met koord) klaar is kan de fiberfill weer terug in de romp. Daarna speld en rijg je de onderkant van de romp dicht. Nog niet stikken, dit komt later tijdens het bevestigen van de bodem. Eerst moeten de doorstiknaden in de romp gemaakt worden.

Na wat meten en rekenen kom ik op 12 doorstiknaden. Dit vind ik de mooiste verdeling maar dat is ieder z’n eigen keuze. Omdat de bovenkant van de romp breder is dan de onderkant is het nog best wel even passen en meten om deze 12 doorstiknaden goed verdeeld te krijgen.

Les 4: de bodem aan de romp bevestigen

De 4e en tevens laatste naailes. De bodem moet bevestigd worden aan de romp. Keer de romp binnenstebuiten en speld en rijg de bodem met de goede kant naar binnen vast. Spelden en rijgen ging prima, maar het vaststikken met de naaimachine viel nog best tegen omdat het geheel een ‘dik pak’ is geworden. De afwerking / rand hiervan hebben we geprobeerd met de lockmachine maar ook dit lukt niet vanwege de dikte. Uiteindelijk met de zig-zag-steek op de naaimachine afgewerkt.

De eco-stoof is klaar!

De eco-stoof is nu helemaal klaar voor gebruik. Het eerste gerecht wat ik heb uitgeprobeerd met de eco-stoof is een vegetarische stoofpot. Eerst alles gebakken en verwarmd in de pan en daarna de warme pan in de eco-stoof. Precies dezelfde tijd aangehouden als normaalgesproken ‘op het vuur’, 45 minuten. En het werkt! Hij was gaar en ook nog superwarm. Daarna stoofvlees. Dit moet natuurlijk veel langer staan maar ook dat is gelukt! Na 3 á 4 uur was ie gaar én nog warm.

Superblij met m’n eco-stoof, je hoeft er niet bij te blijven, kost geen energie en het is ook nog eens een mooie decoratie op je aanrecht!

Deze eco-stoof is precies passend gemaakt voor mijn grootste pan. Een kleinere pan kan natuurlijk ook altijd in deze eco-stoof. Je trekt de koordjes dan gewoon wat strakker aan.

eco-stoof van mandia.nl

Bedankje

Mede dankzij Monique is de eco-stoof geworden zoals ie nu is en daar wil ik Monique dan ook voor bedanken. De naailessen bij Monique waren gezellig, relaxed en leerzaam. Echt een aanrader!

Eco-stoof kopen

Zie jij het niet zitten om zelf zo’n eco-stoof te naaien? Dan kan je een soortgelijke natuurlijk ook kopen. Bijvoorbeeld deze (inclusief gratis kookboek):

De pan die ik gebruik voor de Eco-stoof is van het merk Le Creuset:

5 thoughts on “Eco-stoof naaien”

 1. Hoi Mandia,
  Wat een leukerd is dit geworden! Het rijgen van het koord kan met een speciale rijgnaald voor elastiek of koord. Zijn bij de fournituren te koop, geloof zelfs bij de Wibra. Ijzer aan de ene kant en een dop achtig ding aan de andere kant. Werkt fantastisch. Groetjes Meike

  Beantwoorden

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.