Persoonlijke servetten

By

Persoonlijke servetten DIY

Deze keer een heel eenvoudig en kort DIY-project: persoonlijke servetten maken.

Tijdens het opruimen van het huis van m’n schoonouders kwamen we oude grote witte servetten tegen met een mooi motiefje in de stof geweven. Niemand wilde ze hebben en ik vond het zonde om ze weg te gooien dus kwamen ze terecht bij mij op zolder. Na een tijdje bedacht ik me ineens dat ik ze kon personaliseren met m’n nieuwe naaimachine. Op deze naaimachine zit namelijk een soort van ‘borduurfunctie’ waarmee je letters / woorden kan ‘borduren’.

Hoe maak je deze persoonlijke servetten:

De servetten waren zo groot dat ik er één in vieren heb geknipt. Daarna de randjes omgenaaid. Dit wordt ook wel het ‘rolzoompje’ genoemd. (Je kan natuurlijk ook gewoon katoenen stof kopen.) Daarna in de naaimachine één voor één de namen ‘geprogrammeerd’ en geborduurd op de servetten. Om de letters mooi en strak op het servet te krijgen heb ik aan de achterkant een stukje vlieseline gedaan zodat de stof extra stevig wordt. Na het borduren knip je de randjes van de vlieseline strak langs de naam af zodat het nauwelijks nog opvalt dat er vlieseline achter zit.

Omdat ik geen tijd meer had heb ik het enkel en alleen bij ‘namen borduren’ gelaten maar de volgende keer ga ik de randen ook nog versieren met borduurversiersels die op de naaimachine zitten.

De servetten heb ik gevouwen zodat ze precies in de gehaakte bestekzakjes passen met de naam net boven het bestek. Natuurlijk kwamen de gehaakte kleedjes ook weer uit de kast. Zelf ben ik blij met het resultaat maar ik kan me wel voorstellen dat sommige mensen het geheel te druk of te kleurrijk vinden. Smaken verschillen :-).

Naaimachine

De naaimachine die ik heb is van het merk Janome. Voorheen naaide ik met een hele oude naaimachine die telkens vastliep dus ben erg blij met deze aankoop. Ik heb ‘m gekocht in Veghel bij Rijkers Naaimachines. Na aankoop van de machine kreeg ik een ‘workshop’ aangeboden om nog meer uit de machine te halen dan ik voor mogelijk hield. Tevens veel advies over onderhoud van de machine en gebruik van naaigaren.

Naaigaren

Ik wist niet dat er zoveel verschil zat in naaigaren. Ook begreep ik niet waarom er goedkoop maar vooral ook duur naaigaren bestond. Meestal kocht ik meerdere gekleurde klosjes naaigaren op de markt voor een paar euro maar dat blijkt toch niet de juiste keuze te zijn. Goedkoop naaigaren pluist (en breekt) eerder en blijft makkelijker vast zitten in je naaimachine. Er werd bij Rijkers dan ook geadviseerd om echt alleen met goed naaigaren te naaien voor het behoud van je naaimachine en vooral voor het gemak met het naaien. Gütermann is een goed merk naaigaren. Ik heb hiervan dan ook direct een pakket met meerdere kleuren gekocht en al m’n oude klosjes weggegeven.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.