Muts haken

By

Warme muts haken

Bij een nieuwe winterjas wilde ik een bijpassende warme muts haken. Zoals altijd heb ik weer gezocht op internet en kwam bij de mutsen van Poederbaas terecht. Grof gehaakt en lekker warm in vrolijke kleuren. Dat is precies wat ik zocht.

Poederbaas heeft ook een haakpatroon voor deze muts maar deze is gehaakt met vasten. Toen ik hiermee bezig was kreeg ik niet het resultaat waar ik op hoopte. Na nog 3 keer opnieuw te zijn begonnen met wisseling van aantal steken ben ik toch gaan haken met stokjes en heb gaandeweg het aantal steken per toer bepaald. Heb wel vaak een toer uitgetrokken en opnieuw begonnen maar uiteindelijk is het gelukt.

Het eenvoudige haakpatroon voor deze warme muts heb ik hieronder beschreven.

Wat heb je nodig om deze warme muts te haken?

 • 2 kleuren acryl garen met (ongeveer) een verhouding van 100 gram is 241 meter, zelf heb ik van de Wibra het garen Saskia gebruikt welke ik toevallig nog op zolder had liggen
 • haaknaald 5.0 mm
 • pompoenmaker
 • schaar

Het gratis haakpatroon voor deze warme muts

Heel de muts wordt met dubbele draad gehaakt. Mijn jas is olijfgroen met aan de binnenkant knaloranje dus ik heb deze 2 kleuren gebruikt.

Het patroon staat per toer beschreven en iedere toer begint met 2 lossen (ipv een stokje) en eindigt met een halve vaste.

 1. haak in een magische ring (of haak eerst een cirkel van 5 of 6 lossen) 12 stokjes
 2. in elke voorgaand stokje haak je 2 stokjes, totaal heb je nu 24 stokjes
 3. nu haak je in 2 stokjes in voorgaand stokje, daarna 1 stokje en dit herhaal je totdat je rond bent, je hebt nu 36 stokjes
 4. haak 2 stokjes in voorgaand stokje, daarna 1 stokje in de volgende 2 voorgaande stokjes en herhaal dit weer totdat je rond bent, totaal heb je nu 48 stokjes
 5. je raadt het al….haak 2 stokjes in voorgaand stokje, daarna 1 stokje in de volgende 3 voorgaande stokjes…herhalen…en totaal heb je nu 60 stokjes
 6. voor de laatste keer meerderen, haak 2 stokjes in voorgaand stokje, daarna 1 stokje in de volgende 4 voorgaande stokjes en weer herhalen, totaal heb je nu 72 stokjes
 7. vanaf nu niet meer meerderen, haak in ieder voorgaand stokje 1 stokje en je blijft 72 stokjes houden
 8. idem als toer 7
 9. idem als toer 7
 10. idem als toer 7
 11. idem als toer 7
 12. nu gaan we verder met reliëfstokjes, hiermee krijg je een echte boord (ribbels). Je haakt afwisselend één reliëfstokje voor en één reliëfstokje achter
 13. herhaal toer 12 een paar keer totdat de muts voor jou de juiste maat heeft, zelf heb ik totaal 6 toeren reliëfstokjes gehaakt

Als je het leuk vindt kan je ook nog een pompoen maken. Vroeger maakten we pompoenen met 2 uitgeknipte kartonnetjes maar tegenwoordig heb je een hele handige pompoenmaker. Zeker de moeite waard om aan te schaffen. Ik heb ‘m al ontzettend lang en hij komt elke keer weer van pas.

Ik heb 3 pompoenen gemaakt maar weet nog niet welke ik ga bevestigen op de muts.

Wat vind jij? Welke pompoen zal ik gebruiken? De pompoen op afbeelding 1, 2 of 3?

Andere warme mutsen van Mandia

Hoeveel mutsen ik ondertussen heb gehaakt en gebreid weet ik echt niet, misschien wel 50. Natuurlijk niet allemaal voor mezelf, de meeste geef ik weg. Hieronder zie je een kleine collage van een aantal mutsen uit het verleden:

mutsen van mandia.nl

De muts van moesjes is toch wel één van de mooiste (vind ik zelf).

Geen zin of tijd om te haken? Of misschien hou je helemaal niet van haken of breien? Geen probleem, de lekkere warme mutsen in leuke kleurtjes zijn ook te koop:

3 thoughts on “Muts haken”

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.