Muts van ‘moesjes’

By

Het patroon van deze muts is zo’n leuk patroon en zo leuk om te haken dat ik er maar liefst vijf heb gehaakt! Twee beige, een paarse, een terra-rode en een witte. De witte voor mijzelf en de rest heb ik uitgedeeld. Plotseling was het ‘mutsen-weer’ voorbij dus heb ik het bij die vijf gelaten.

De muts bestaat hoofdzakelijk uit gehaakte ‘moesjes’, ook wel ‘puffs-stitch’ genoemd. De rand van de muts is gehaakt van halve stokjes.

Het idee heb ik van ByManouk maar heb wel het patroon een klein beetje aangepast. Mocht je de muts ook willen haken dan kan je de volgende tips / aanpassingen van het originele patroon misschien meenemen:

  • 1 bol Royal van de Zeeman is 100 gram en 241 meter. Ik heb het garen van Schachenmayr Bravo gebruikt. Deze zijn (per bol) 50 gram en 133 meter. 2 bollen hiervan is precies genoeg voor de muts (mét pompon).
  • Wanneer je de rand af hebt staat in het patroon dat je 5 vaste langs iedere 4 toeren van de rand moet haken. Dit heb ik niet precies aangehouden. In plaats daarvan heb ik willekeurig vasten gehaakt en hierbij goed opgelet dat de rand niet gaat samentrekken of ‘lubberen’.
  • Bovenstaande vasten tellen. Ik kwam meestal uit op 84 vasten. Zorg ervoor als je de moesjes / puffs gaat haken dat je gelijk op 36 stuks uitkomt. Dit houdt in dat je bij het haken van de moesjes soms 1 vaste over slaat en soms 2. Een kwestie van uitrekenen en als dat niet lukt gewoon beginnen en indien nodig stukjes opnieuw doen.
  • Toer 9 en 10 heb ik allebei overgeslagen. Dit omdat de muts anders te groot werd.
  • Toer 17 is de laatste toer. Hier haak je telkens 2 moesjes samen. Aangegeven wordt dat je daartussen 1 losse haakt maar die heb ik achterwege gelaten. Het voordeel hiervan is dat het gaatje op de kruin kleiner is en je daardoor minder dicht hoeft te naaien.

Oetedonkmuts

Dit patroon van ‘muts van moesjes’ is een ideaal haakpatroon voor een oeteldonkmuts. Ik heb al meerdere mutsen voor oeteldonk gemaakt. De oeteldonkkleuren zijn geel, wit en rood. De gehaakte oeteldonkmuts heb ik gepersonaliseerd met zelfgemaakte labels. Iedere muts haak ik net ietsje anders zodat iedereen z’n eigen unieke oeteldonkmuts heeft voor carnaval in Oeteldonk, oftewel ‘s-Hertogenbosch.

Natuurlijk kan je ook een oeteldonkmuts online kopen, net zoals nog zoveel andere oeteldonkspullen:

3 thoughts on “Muts van ‘moesjes’”

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.