Vest haken

By

Eenvoudig haakpatroon vest

Het eenvoudig haakpatroon voor dit gehaakt vest is echt supersimpel en is daarom ook geschikt voor beginners.

Gratis haakpatroon

Het gratis haakpatroon voor dit vest kan je vinden op de website van Cuddlycool **. Dit vest is een haakpatroon met stokjes. Zoals in het patroon staat vermeld heb ik haaknaald 8.0 gebruikt en het welbekende Royal – garen van de Zeeman. 4 bollen hiervan is ruim voldoende. Dit garen is gemaakt van acryl en pikt of kriebelt niet. Dit garen heb ik ook gebruikt voor de ‘muts van moesjes‘.

** helaas bestaat de website van Cuddlycool niet meer

Aanpassing haakpatroon

Ik heb eerst een proeflapje gehaakt. Blijkbaar haak ik losser dan degene die het patroon heeft gemaakt. Het aantal steken en toeren heb ik daarom aangepast. De afmetingen (nádat het vest in elkaar is gezet) en aantal steken zijn bij mijn vest als volgt:

 • breedte achterpand: 48 cm = 45 stokjes (oftewel 44 stokjes + 2 keerlossen)
 • lengte achterpand zonder kraag: 81 cm = 54 toeren
 • lengte achterpand mét kraag: 85 cm
 • aantal toeren mouw: 17 (volgens patroon 18)
 • lengte mouw gemeten vanaf oksel: 42 cm
 • breedte voorpand zonder kraag/boord (enkel): 15 cm = 15 stokjes (14 stokjes + 2 keerlossen)
 • breedte voorpand mét kraag/boord (enkel): 20 cm
 • voorpand = 45 toeren vanaf de mouw
 • aantal toeren van vasten voor de kraag/boord: 6 toeren
 • na het achterpand begin van voorpand met halsopening: volgens origineel patroon is dit 61 stokjes, 12 overslaan en weer 61 stokjes; bij mij is dit 58 stokjes, 10 overslaan en weer 58 stokjes (inclusief 2 keerlossen geteld)

Afwerking

Als de basis klaar is (de grote lap) ga je nu de mouwen en zijnaden aan elkaar vastnaaien (volgens het patroon). Ik heb dit dit niet met ‘naald en draad’ gedaan maar al hakend met vasten. Persoonlijk vind ik dit makkelijker, netter én sneller gaan.

Vest zonder kraag/boord…..

Daarna heb ik aan ieder stokje van de voorpanden 2 vasten gehaakt om de boord netjes te krijgen. Achteraf had dit met ietsje minder vasten gemogen. Ik schat per 5 stokjes ongeveer 8 à 9 vasten. In de hals (rugpand) gewoon één vaste per stokje. Deze rand vasten heb ik nog 5x herhaald. Daarna nog even alle losse draadjes instoppen en het vest is klaar!

Alle afmetingen die ik heb vermeld zijn opgemeten na 1 dag dragen van het vest. Het vest gaat namelijk ietsje ‘uithangen’. Het vest draagt heerlijk, pikt niet en omdat het met zo’n dikke haaknaald is gehaakt is het ook luchtig en rekbaar.

Cuddycool bedankt voor je patroon met duidelijke uitleg.

Ook dit was weer een leuk project om te doen dus binnenkort ga ik nóg zo’n vest haken in een andere kleur. Wordt vervolgd……

2 thoughts on “Vest haken”

 1. Hartelijk dank, net wat II zocht, maar ga het een stuk korter maken… meer bedoeld om over een lang kleed te dragen tijdens de zomer… maar zie nu de basis … bedankt !

  Beantwoorden

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.