Schoudertas omhaken

By

Schoudertas omhaken DIY

Alweer een tas? Yep, tassen heb je nooit genoeg, toch? Deze keer weer ietsje anders: een katoenen schoudertas omhaken. De schoudertas is kleiner dan de omgehaakte jute boodschappentas uit een eerdere post en ook wat eenvoudiger om te haken. Het voorbeeld of idee komt van Marie Amsterdam maar ik heb er natuurlijk weer een ‘eigen draai’ aan gegeven.

Wat heb je nodig?

 • Katoenen schoudertas: de tas die ik heb gebruikt is van ongebleekt katoen en met de OEKO-TEX® certificering een verantwoorde keuze. De afmetingen van de tas zijn h x b x d = 34 x 40 x 10cm.
 • Grof katoen garen: ik heb het haakgaren van Yarn and Colors gebruikt en dan de ‘super must have’. De bollen zijn 100 gram en bevatten ongeveer 115 meter. Totaal 6 bollen. Met 5 bollen zou het ook kunnen, totaal heb ik 483 gram ‘verbruikt’.
 • Haaknaald: afhankelijk van hoe strak of los je haakt, ik haak best los en heb dan ook haaknaald 5,5 gebruikt
 • Naald met scherpe punt: om de gehaakte hoes vast te naaien aan de katoenen tas
 • wil je de tas verstevigen dan heb je het volgende ook nodig:
 • karton
 • revolvertang
 • lamineer-apparaat + hoezen A3 formaat

Proeflapjes en rekenen

Om te weten hoeveel steken je opzet haak je eerst één of meerdere proeflapjes. Ik heb 3 proeflapjes gehaakt met verschillende maten haaknaalden en ook verschillende steken: 2 samen gehaakte stokjes (sghst), 2 stokjes om voorgaande steek en dan één overslaan, en als laatste gewoon enkel en alleen stokjes. Let op: verschillende steken geven ook verschillende afmetingen (zie 3e foto).

Het is haaknaald 5,5 geworden en de 2 samen gehaakte stokjes vond ik het mooiste resultaat geven. Nu begint het rekenwerk: uit het ‘perfecte proeflapje’ blijkt dan 10 sghst een afmeting hebben van 11 cm. De omtrek van de tas is 100 cm (40 cm x 2 + 10 cm x 2). Totaal zouden het dus 91 sghst moeten worden (100cm / 11cm x 10 sghst) maar toen ik al een eindje op weg was bleek dit tóch nog te ‘ruim’. Conclusie is dat wanneer je hebt berekend hoeveel sghst het zouden moeten zijn er dan 5 á 10 % vanaf te halen. Ik heb 84 sghst aangehouden en dat was precies goed. Het blijft toch altijd een kwestie van uitproberen en soms moet je wel 3 keer opnieuw beginnen. Dat geldt eigenlijk bij mij voor alle projecten :-(.

Patroon schoudertas omhaken

De kleurverdeling kies je zelf. Ook bepaal je zelf of je 1, 2 of meerdere toeren haakt in dezelfde kleur. Alles dus naar eigen inzicht / keuze.

 • Haak een sliert van 168 lossen (2 x 84). Bevestig de laatste losse aan de eerste door middel van een halve vaste. Je hebt nu een cirkel van lossen. Je haakt ‘rond’, het werk niét keren.
 • De eerste toer van sghst is even wat lastiger dan de rest: begin met 2 lossen, daarna 1 stokje in de volgende steek. *2 sghst in de 2 voorgaande steken (vgst) )*, herhaal tussen de sterretjes en eindig met een halve vaste zodat de ‘cirkel’ weer mooi sluit
 • Alle volgende toeren haak je de 2 sghst óm de lus van de voorgaande sghst (zie foto 3 hieronder)

Opmerking:

Controleer na de 3e of 4e toer van sghst of de afmetingen nog kloppen. De omtrek moet ongeveer 100cm zijn. Komt dit niet overeen….dan zal je opnieuw moeten beginnen….

De bodem

De bodem van deze tas is gehaakt van vasten. Haak eerst weer een proeflapje van vasten om te berekenen met hoeveel steken er gestart moet worden. De start- of ‘middenstreep’ van de bodem van de tas moet 30 cm zijn. Voor mij geld: starten met 44 steken. Daarna gaan we rondhaken. In iedere hoek telkens 3 vasten, hiermee meerder je automatisch aan alle vier de zijden (zie foto hieronder met rood aangegeven, de lange rode streep is de middenstreep). Sluit iedere toer met een halve vaste en start iedere toer met een losse. Haak net zolang ‘rond’ met vasten totdat je de breedte van 10cm en lengte van 40 cm hebt bereikt. Bij mij zijn dit rondom totaal 154 steken.

Bodem bevestigen aan tas

De bodem wordt met vasten aan de tas gehaakt. Dit doe je aan de goede zijde zodat er een mooi randje ontstaat. Het aantal steken van de bodem is bij mij 154 en van de tas 168 dus dit komt niet precies overeen. Af en toe, ongeveer om de 10 steken, maak je een samen gehaakte vaste van de tas in 1 lusje van de bodem.

bodem aan tas bevestigen van mandia.nl

Verstevigen tas

Omdat de tas van linnen is zakt deze als het ware in mekaar als je ‘m neerzet (zie foto A). Persoonlijk vind ik het mooier dat ie keurig blijft staan dus heb ik de tas ‘verstevigd’. Dit heb ik gedaan met gelamineerd karton. Voor alle zijdes en bodem heb ik karton uitgeknipt welke allemaal een halve centimeter kleiner zijn dan de zijdes en bodem van de tas zelf. Deze heb ik allemaal gelamineerd (zie foto B). Daarna heb ik gaatjes gemaakt met de revolvertang zodat het eenvoudig is om de zijdes aan elkaar te knopen met restjes garen.

De gelamineerde ‘inzettas’ schuif je tussen de gehaakte hoes en de linnen tas. Daarna met rijgsteken de gehaakte hoes vastnaaien aan de linnen tas en klaar is je tas!

Maar nogmaals, de gelamineerde inzettas is natuurlijk niet verplicht en ook niet nodig wanneer je het prima vindt dat het een ‘slappe’ tas is.

Mijn oude revolvertang had z’n beste tijd gehad dus heb ik onderstaande nieuwe revolvertang besteld welke van prima kwaliteit is, aanrader dus:

Een lamineer-apparaat stond al een tijdje op m’n verlanglijstje en heb deze nu gelijk besteld met bovenstaande revolvertang. Ook deze is helemaal prima en kan dus ook A3-formaat lamineren:

Schoudertas 2

De tweede schoudertas hebben we met iets minder steken gehaakt. Gestart met 160 lossen waaruit 80 samen gehaakte stokjes ontstaan. De 1e schoudertas zit wat ruimer in zijn jasje wat ook helemaal prima is maar de 2e schoudertas ziet er toch net iets strakker uit. Voor de rest hebben we deze tas precies hetzelfde gehaakt en gemaakt als schoudertas nummer 1.

2 thoughts on “Schoudertas omhaken”

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.