Granny square vest

By

Granny square vest haken DIY

Terug van vroeger en nu weer helemaal hip is een granny square vest of trui. Zelf een granny square vest haken stond al een tijdje op m’n to-do-list. Eindelijk is het er van gekomen. Samen met ByManouk is dit vest zelf ontworpen en gemaakt.

Welk model gaat het worden?

Eerst zijn we op zoek gegaan naar een ‘voorbeeldvest’. Deze vonden we bij Het Wolplein. Het model was precies wat we zochten. Wel hebben we er een langer vest van gemaakt. De grannies zelf hebben we van ‘Hooked By Robin‘. Deze sunflowergranny is door haar duidelijk uitgelegd in een youtube-filmpje. Zelf vind ik filmpjes minder fijn dus heb het het patroon van de granny hieronder beschreven.

Het vest is gehaakt van het ‘Stylecraft Special DK’. Dit is 100% acryl waarbij 100 gram = 295 meter.

Patroon granny square sunflower

  • toer 1: magic ring, haak 3 lossen en 15 stokjes in deze MR en hecht af, totaal heb je nu 16 stokjes
  • toer 2: nieuwe draad, 2 lossen + pufje van 3 lussen, daarna 15 pufjes van 3 lussen, hecht af, = totaal 16 pufjes
  • toer 3: nieuwe draad, 2 lossen + 3 stokjes samenhaken, 2 lossen, daarna telkens 4 stokjes samenhaken en 2 lossen, hecht af, totaal 16 ‘groepjes’
  • toer 4: nieuwe draad, 4 lossen + 2 dubbele stokjes; * 3 stokjes, 3 halve stokjes, 3 stokjes, 3 dubbele stokjes + 2 lossen + 3 dubbele stokjes (dit is een hoekje)*; herhaal tussen *.* en eindig in de hoek met 3 dubbele stokjes en 2 losse, hecht af en werk draad weg

Span de vierkantjes op. Wij hebben dit gedaan op een kurken onderzetter waar we de afmeting op hebben getekend van 10 x 10 cm zodat alle grannies precies even groot worden. Omdat we samen hebben gehaakt en niet precies even strak of los haken zat er verschil in de grootte van de grannies. Met het spannen is dit probleem een heel eind opgelost. Na het spannen zijn de grannies ietsje kleiner geworden: 9,5 cm.

Is bovenstaande uitleg van het haakpatroon van de granny niet helemaal duidelijk bekijk dan onderstaande foto waarop goed is te zien welke steken én waar deze zijn gebruikt.

granny square van mandia

Patroon van het granny square vest

Om een goed patroon te krijgen voor dit granny square vest hebben we wel even moeten puzzelen. Je werkt namelijk enkel en alleen met vierkantjes wat je beperkt in het patroon. Meet een eigen goed passend vest op en dan begint het passen, meten en tellen. Uiteindelijk kwam onderstaand patroon het beste uit voor ons vest. Dit is maat M maar alle afmetingen zijn afhankelijk van jouw haakgaren, haaknaald, hoe strak je haakt en op welke manier je de grannies aan elkaar vast maakt:

Het aan elkaar maken van de granny’s

Je kan op meerdere manieren de grannies aan elkaar vastmaken. Hakend of met naald en draad. Wij hebben voor haken gekozen. Ook dit kan weer op meerdere manieren. In eerste instantie hebben we telkens 3 stokjes aan de ene granny gehaakt en dan weer aan de andere. Als je dit voortzet, dus om en om 3 stokjes, dan krijg je een extra rand en dus extra breedte/lengte (zie foto 1).

De tweede optie was om en om 1 stokje (foto 2). Allebei deze manieren maakten ons niet enthousiast dus is het optie 3 geworden: grannies aan de achterkant samenhaken door in iedere steek van allebei de grannies een vaste te haken. Bewust gekozen om dit aan de achterkant te doen zodat de ‘dikke rand’ aan de voorkant niet zichtbaar is. Het gevolg van deze manier is wel dat de grannies nog ietsje kleiner worden. 5 aan elkaar gehaakte grannies hebben nu een afmeting van 46 cm.

Boord

Boordjes kan je haken op verschillende manieren. De boorden van dit vest zijn allemaal gehaakt met vasten in de achterste steek (zie foto A). Je ziet op de website van Dimfies de uitleg hiervan. Voordat de boord wordt vastgezet hebben we eerst nog een randje vasten rondom het vest gehaakt in de kleur van de granny’s en daarna nog een toer vasten in de kleur van de boordjes. Voor de ‘hoogte’ van de boord aan de onderkant zijn er 13 steken aangehouden en voor de ‘hoogte’ van de mouwen 22.

Bij de mouwen hebben we minder toeren aangehouden voor de boord zodat deze wat strakker om de pols komt te zitten. Ook hebben we voor de mouwen een haaknaald in een maatje kleiner gebruikt. Het is een kwestie van telkens passen en meten of deze boordjes breed/lang genoeg zijn voor jou. Zet daarna de mouwboordjes met speldjes vast aan het vest en ‘verdeel’ dit evenredig.

Alle boorden zijn aan elkaar gehaakt met vasten (zie foto B).

De boord langs de voorpanden en hals zijn in de lengte gehaakt. Ook hier eerst een toer vasten in de kleur van de granny’s en daarna nog een toer vasten in de kleur van de boordjes. Daarna verder met de boordsteek (zie foto C).

Het Granny Square vest is klaar!

Eindelijk is het granny square vest klaart! Het was toch nog best wel een hele klus maar oh zo leuk om weer te doen. Het vest past precies dus helemaal blij mee. Op naar het volgende project!

3 thoughts on “Granny square vest”

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.