Macramé plantenhanger DIY

By

Macramé plantenhanger DIY

Een aantal jaren geleden kwamen ze weer terug, de macramé plantenhangers. En ze zijn nog steeds helemaal hip. Hoe leuk is het om zelf zo’n plantenhanger te knopen, en nog leuker, doe het samen met vriendinnen, collega’s of met wie dan ook. Binnen een paar uur knoop je je eigen unieke macramé plantenhanger DIY.

Wat heb je nodig?

  • Wol of touw
  • Bloempotje of vaasje die je in de plantenhanger wil hangen
  • (houten) O-ring
  • schaar

Stap 1: Meten & Knippen

Knip 8 stukken draad/touw van dezelfde lengte, ongeveer 4 meter per stuk, afhankelijk van de dikte en van hoe lang je de hanger wil maken. Het kan eventueel ook met 6 stukken draad maar ik heb ondervonden dat dit minder stevig is voor het bloempotje die je erin wilt hangen.

Stap 2: O-ring

Haal de 8 stukken touw door de O-ring tot de helft en ‘sla’ ze dubbel zodat je 16 ‘slierten’ krijgt. Hang deze O-ring ergens aan zodat je makkelijk kan gaan knopen. Bijvoorbeeld aan een knop van een hoge kast of aan een kapstok.

uitleg knopen van macramé plantenhanger DIY van mandia.nl

Stap 3: Wikkelknoop

Bind de 16 draden samen met een zogenaamde ‘wikkelknoop’. Dit is eigenlijk altijd het begin van je zelfgemaakte plantenhanger. 

Stap 4: Weitasknoop

De volgende knoop om een basic plantenhanger te maken is de weitasknoop. De (gedraaide) weitasknoop is een van de makkelijkste knopen van macramé. Voordat je hiermee begint, moet je eerst vier groepjes van vier touwen maken. Je start met het eerste groepje van vier, wanneer deze op gewenste lengte is kun je door gaan met het volgende groepje. Ga door met deze knoop totdat je vindt dat je plantenhanger lang genoeg is. Knoop wel alle vier de ‘groepjes’ even lang.

Stap 5: Gecombineerde weitasknoop

Nu komt een iets lastiger gedeelte. Je pakt nu 2 draden van de ene groep en 2 draden van de volgende groep en maak hiermee 2 weitasknopen. Laat wel een stukje open voor een mooi effect (zie foto’s). Dit herhaal je met de 2 draden die je overhoudt van het groepje en neemt dan van het volgende groepje weer 2 draden totdat je ‘rond’ bent.

Stap 6: Bloempotje passen in de macramé plantenhanger DIY

Herhaal stap 5 een paar keer en kijk/meet steeds met je bloempotje hoeveel cm je ongeveer tussen de knopen moet laten om het passend te krijgen. Het is even puzzelen maar als je het door hebt is het eenvoudig.

Stap 7: Afsluitende wikkelknoop

Wanneer je bloempotje er mooi inpast, is het mooi om wederom een wikkelknoop te maken. Op deze manier valt het bloempotje er niet uit. Ten slotte knip je de 16 draden af op een lengte die jij mooi vindt!

Macramé plantenhanger DIY

De macramé plantenhanger DIY is nu klaar. Hang er een leuk potje in naar keuze met plantje. In 2019 hebben we ook een blog geplaatst met deze plantenhangers, wellicht kan je daar ook nog inspiratie opdoen.

Extra tips voor het maken van een macramé plantenhanger:

  • De meeste plantenhangers knopen we aan een gordijnring. Handig om op te hangen. Maar een lus knopen kan natuurlijk ook. 
  • Je kan origineel macramé-touw gebruiken wol, touw en koord werkt ook prima! 
  • Je kan er ook iets anders inhangen i.p.v. een bloempotje. Denk bijvoorbeeld aan een grote kerstbal of glazen potje met iets erin.
  • En wat betreft alle knopen en tekst en uitleg, wij hebben wel gemerkt dat je ‘al doende’ het beste de handigheidjes van macramé onder de knie krijgt dus hou vol!

Kaars in plantenhanger

Een Woodwick kaars staat ook heel leuk in de plantenhanger maar toen ik dit aan het uitproberen was bedacht ik dat dat eigenlijk niet zo verstandig was in verband met brandgevaar…..NIET DOEN dus 🙂 …

kaars in plantenhanger NIET DOEN ivm brandgevaar

2 thoughts on “Macramé plantenhanger DIY”

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.