Tulpen van stof

By

Tulpen van stof DIY

Zelfgemaakte tulpen van stof, hoe leuk is dat? Heel lang geleden, toen er nog geen internet was, dus dat is écht heel lang geleden, heb ik van m’n tante geleerd hoe je zelf tulpen kan maken van stof. Ondertussen is m’n creatieve tante al best oud en ze vroeg een tijdje terug of ik langs wou komen om deze tulpen nog een keer te maken zodat er niet wordt vergeten hoe dit moet als zij er straks niet meer is. Nou ik kan je zeggen, dat vergeet ik nooit meer! Plús we hebben tegenwoordig ook internet om alles op te zoeken maar daar is m’n tante niet mee opgegroeid.

Instructie tulpen maken van stof

Op internet kan ik nergens een duidelijke uitleg vinden voor het maken van deze tulpen. Wel vond ik een filmpje op youtube van Joke Schuurman maar ik vind dat altijd zolang duren….en dan ook nog al die reclame vooraf en tussendoor…. dus heb nu zelf een instructie gemaakt.

Wat heb je nodig om deze mooie tulpen te maken?

  • dunne soepele stof, bijvoorbeeld voeringstof
  • bloementape / wadhi
  • saté-prikkers of andere dunne stokjes
  • fiberfill of ander opvulmateriaal
  • naald en draad en schaar

Hoe maak je de tulp?

Je tekent een cirkel op de stof, maakt niet uit welk formaat, dat is geheel naar eigen keuze. Ik heb een bordje gebruikt van 16cm doorsnede. Knip de cirkel uit. Vouw de cirkel dubbel en daarna in drieën (zie afbeelding 1). Zet vast met een speldje. Je hebt nu 6 laagjes stof. Verdeel deze in ieder 3 laagjes en zet ook dit weer met spelden vast. Er is nu een ruimte gecreëerd om straks de vulling in te stoppen. Rijg rondom vast (afb. 2), stop de vulling erin en steek de prikker er ook zo ver mogelijk in. Trek het rijgdraad aan en knoop goed vast (afb. 3). Wikkel de steel (prikker) + het onderste gedeelte van de tulp om met bloementape en de tulp is klaar!

Je zou er nog een blaadje aan vast kunnen maken. Deze kan je maken van crêpepapier of stof of vilt. Zelf had ik nog plastic blad liggen van een oude kunstbloem welke ik bij de witte tulp heb vastgezet aan de steel, ook met bloementape.

Download hieronder de instructie voor de tulp in pdf

Is bovenstaande uitleg niet helemaal duidelijk? Dan kan je hieronder een instructie downloaden met foto’s.

Leuke decoratie

Ik heb nu even allerlei stofjes uitgeprobeerd van effen tot heel druk en van glimmend tot mat. Een allegaartje dus. Zodra m’n nieuwe wadhi binnen is ga ik een bosje tulpen maken welke mooi qua kleur en stof bij elkaar past net zoals op de 3e foto hierboven. Zelf heb ik nu alleen de witte tulp gebruikt als decoratie in m’n ‘bloemendiefje’ (klein leuk vaasje voor 1 bloem), dit bloemendiefje is in allerlei kleuren verkrijgbaar. De overige tulpen geef ik weg aan wie ze maar wil hebben…..

4 thoughts on “Tulpen van stof”

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.