Kerstboom punniken

By

Kerstboom punniken

Punniken…. iedereen kent het wel. Vroeger werd het gedaan met een oud garenklosje met 4 spijkertjes erin en later waren er mooie punnikpopjes of punnikpaddenstoelen te koop met 4 haakjes. Misschien heb je nog wel zo’n lange gepunnikte sliert in de kast liggen van de kinderen of van jezelf. Hoe leuk is het om daar een kerstboom van te maken? Het leek makkelijker dan het was om een leuke kerstboom te maken. De eerste 3 boompjes zijn ‘gevuld’ met ijzerdraad maar dat bleek later helemaal niet nodig te zijn. Na 4 mislukte pogingen (zie foto’s) is de gepunnikte kerstboom dan eindelijk gelukt en helemaal naar m’n zin (dankzij de foto’s van One4Us).

Wat heb je nodig om deze kerstboom te punniken?

  • punnikklosje óf punnikmolen
  • niet te dik garen
  • 7 kralen
  • stopnaald
  • pannenonderzetter van kurk
  • knopspelden

Uitleg kerstboom punniken

Zelf heb ik gepunnikt met een punnikmolen. Saai werkje maar wel snel resultaat. Punnik een totale lengte van ongeveer 95 – 100 cm. Werk de losse draad van het begin- en uiteinde weg met stopnaald.

Nu komt het lastigste deel: de sliert zo vouwen dat je precies goed uitkomt met het begin en het einde van de punniksliert. Zorg dat je aan de ene kant 6 bochtjes hebt en aan de andere kant 5. Dat komt het beste uit met de kralen. Spelt de kerstboom op de kurken onderzetter wanneer de kerstboom helemaal naar je zin is gevormd (zie foto).

Neem nu een lange draad (van het zelfde garen) en vouw deze dubbel. Houd een paar centimeter over (dit wordt het ophanglusje) en leg een driedubbele knop zodat de kraal er niet overheen kan schieten. Ga nu rijgen van boven naar beneden. Begin met een kraal, daarna 2 ‘regels’ punniksliert en dan weer een kraal. Ga hiermee door en eindig met een kraal. Leg weer een driedubbele knoop onder de kraal en knip de draad af.

De kerstboom kan ook wat groter of kleiner gemaakt worden. Zorg wel dat je aan de ene kant een even aantal ‘bochtjes’ hebt en aan de andere kant een oneven aantal anders komt het niet uit met de kralen. De paarse kerstboom (links boven op de verzamelfoto hieronder) is hier een voorbeeld van, hier zijn aan beiden zijden een even aantal bochtjes waardoor het onderaan de kerstboom niet uitkwam. Hier zie je 3 ‘slierten’ tussen de kralen in plaats van 2.

Zoals je op de foto’s ziet kan je eindeloos combineren met allerlei kleuren garen en kralen.

8 gepunnikte kerstbomen van mandia.nl

Punnik kerstboom

Vind je de kerstboom leuk maar vind je het niet leuk om deze te maken? De punnik kerstboom is ook te koop bij One4Us in allerlei kleuren.

Punnikmolen

Wil je ook zo’n handige punnikmolen? Kijk dan goed of je er wel één koopt van een goede kwaliteit, hier zit namelijk nogal verschil in. De punnikmolen hieronder staat goed aangeschreven.

Punnikgaren

Om het nog makkelijker te maken……per toeval kwam ik bij de Acion kant-en-klaar punnikgaren tegen. Ook wel ‘knitted yarn’ genoemd. Knip van deze bol ongeveer 100 cm af. Trek een klein stukje aan beide zijden uit en maak met dit draadje het uiteinde goed dicht zodat het niet meer los kan gaan. Volg verder de instructie van hierboven.

Een nadeel van dit kant-en-klare punnikgaren vind ik dat het erg los ‘gepunnikt’ is waardoor dit erg slap is (zie boom op verzamelfoto rechts boven). IJzerdraad er doorheen rijgen zou hiervoor een oplossing zijn maar mijn voorkeur gaat toch uit naar zelf gepunnikt garen.

Sachenmayr heeft ook punnikgaren, misschien is deze iets steviger? Sachenmayr noemt dit garen ‘Big & Quick’. Mayflower heeft het type garen ‘Easy Knit’ wat ook erg lijkt op gepunnikt garen maar hier zit 50% wol in waardoor de punnikstructuur vervaagt.

Lekker met de hand punniken….

En speciaal voor de ‘Annette’s’ onder ons:

Nog meer punniken…..

Kijk ook eens bij de gepunnikte onderzetters van Mandia.

1 thought on “Kerstboom punniken”

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.