Onderzetters punniken

By

Onderzetters punniken

Deze keer niet haken, niet breien, niet naaien maar …… punniken! Sinds ik een punnikmolen heb schieten er allerlei ideeën door m’n hoofd die je met punnikslierten zou kunnen maken. Het is niet bij bedenken gebleven, m’n eerste ‘punnikproject’ is een feit: onderzetters punniken.

In eerste instantie dacht ik de punniksliert gewoon ‘op te rollen’ maar toen ik de geknoopte-punnik-onderzetter zag van ‘Blij dat ik Brei‘ wist ik het zeker: deze gaat het worden!

Wat heb je nodig om deze onderzetters te punniken?

  • een punnikklosje óf punnikmolen
  • garen naar jouw keuze
  • vilt of leer
  • lijm
  • schaar
  • stopnaald

Uitleg onderzetters punniken

Afhankelijk van de dikte van het garen wat je gebruikt punnik je een lange sliert. Het garen dat ik heb gebruikt is van Lana Grossa, type Gomitolo Lino. Bij dit garen is de verhouding 100 gram = 290 meter. Is het garen dikker? Dan zal de sliert langer moeten worden. Bijvoorbeeld 180 cm. Maak voor de eerste onderzetter in ieder geval genoeg lengte, je kan later altijd nog een stukje uittrekken. De lengte die nodig is van het garen dat ik heb gebruikt is 166 cm (dit is 10 gram Lana Grossa garen).

Nu komt het lastigste gedeelte: het ‘knopen’ van de onderzetter. Duidelijke uitleg hiervan zie je hieronder, deze is afkomstig van ‘101knots.com‘:

uitleg knoop voor de gepunnikte onderzetters van mandia.nl

Afwerking onderzetters punniken

Wanneer de onderzetter naar tevredenheid is ‘geknoopt’ naai je de uiteinden aan de achterzijde voorzichtig vast. In principe is de onderzetter nu klaar, maar omdat ‘de knoop’ makkelijk uit elkaar valt is het verstandig om aan de onderkant een stukje leer of vilt te plakken met sterke lijm.

Nadat het leer of vilt is vastgeplakt leg je de onderzetter(s) onder iets zwaars, bijvoorbeeld een dik boek of zware pan, zodat de onderzetter mooi plat wordt.

Punnikmolen

Het punniken met een punnikmolen is een saai werkje (vind ik) maar het gaat wel supersnel. Je kan er heel veel leuke dingen mee maken. Ondertussen ben ik al aan het volgende ‘punnikproject’ begonnen. Hierover zie je binnenkort een nieuwe blog verschijnen.

Wil je ook zo’n handige punnikmolen? Let op: er is veel slechte kwaliteit in de handel. De punnikmolen is sowieso een ’teer’ apparaatje. Ik raad je aan om er één te kopen van een goed merk. Bijvoorbeeld deze:

Sterke lijm

Onderstaande sterke lijm gebruik ik bijna voor alles! Textiel, sieraden, plastic, glas, rubber, leer etc. Ik heb altijd een paar tubes op voorraad liggen. Komt telkens weer van pas deze supersterke lijm!

Garen / wol

Wil je ook graag hetzelfde garen? Klik hieronder….

Nog meer onderzetters…..

Onderzetters kan je natuurlijk ook haken of naaien of zelfs breien. In het verleden heb ik onderzetters gehaakt passend bij de pannenlappen van het Pools Servies (naar beneden scrollen in de blog van de Poolse pannenlappen voor foto’s).

2 thoughts on “Onderzetters punniken”

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.