Deksels omhaken

By

Deksels van potjes omhaken

Ook dit idee kreeg ik jaren geleden doorgestuurd van een vriendin: deksels omhaken. Vaak krijg ik foto’s doorgestuurd met haak-, brei-, knoop- of naai-ideeën wat ik echt ontzettend leuk vind. Alle foto’s bewaar ik in een speciaal mapje op de computer en regelmatig loop ik er doorheen en maak er dan ook iets van. Zo ook deze keer. In 2017 heb ik deze foto al gekregen, na 6 jaar wordt deze eindelijk gebruikt :-).

De 3 potjes die ik heb omgehaakt zijn in de kleuren rood-wit-groen. Dit zijn de kleuren van de vlag van Hongarije. De potjes zijn ook echt bestemd als cadeau voor iemand in Hongarije.

Wat heb je nodig om deksels van potjes om te haken?

  • restjes garen in de kleuren die jij mooi vindt (wederom heb ik catania-restjes gebruikt)
  • potjes
  • haaknaald
  • schaar & naald

Het haakpatroon ‘deksels omhaken’

Als je rondkijkt op internet kom je heel veel patronen tegen. Omdat alle potjes een ander formaat hebben zijn ze allemaal in afmeting al verschillend en je kan natuurlijk ook alle haaksteken gebruiken die je zou willen.

De deksels van de eerste 3 potjes die ik heb omgehaakt hebben een doorsnede van 5 cm. Mijn eerste patroon is dan ook hierop gebaseerd. Daarna heb ik onderstaande dekselhoesjes gehaakt met een doorsnede van 9 cm. Dit patroon is hoofdzakelijk met stokjes. Ook deze staat in onderstaande PDF beschreven.

Het patroon voor de hoesjes van 5 en 9 cm doorsnede kan je hieronder downloaden in PDF:

Heb je vragen of opmerkingen over dit patroon dan hoor / lees ik dat graag.

Haakpatroon ander formaat potjes

Hebben jouw potjes een ander formaat? Of haak je met dikker of dunner haakgaren? Dat is geen probleem. Zorg er voor dat je uiteindelijk een ‘rond kleedje’ haakt wat ruim past om jouw deksel. Het lintje moet precies ónder het dekseltje uitkomen. Dus soms een toer extra of juist een toer minder haken. Zelf vind ik het mooi om precies op de rand van het dekseltje de vasten of stokjes in de achterste lus te steken. Hierdoor krijg je een echt ‘randje’.

Merk je tijdens het haken dat je hoesje bol gaat staan dan heb je waarschijnlijk te weinig ‘gemeerderd’. Krijg je golven in je hoesje, dan heb je teveel ‘gemeerderd’.

Je kan ook enkel en alleen met vasten het dekselhoesje haken. De breiclub heeft hier een duidelijk patroon van: ‘breiclubpatroon‘.

2 thoughts on “Deksels omhaken”

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.