Randjes haken

By

Randjes haken

Randjes haken rondom bijvoorbeeld een gehaakte pannenlap wordt vaak gedaan. Maar rondom een bestaand doekje, shirtje of wat dan ook, dat is iets wat ik zelf nog nooit had gedaan.

2 manieren om randjes te haken

Er zijn 2 manieren om randjes te haken. De eerste manier is om eerst met naald (met scherpe punt) en (haak)garen rondom het bestaande kledingstuk / doek de festonsteek toe te passen. Tussen de festonsteken laat je een kleine ruimte over. Daarna haak je in de ruimte die je tussen de festonsteken hebt opengelaten de haaksteken die jij wil gebruiken. Op de website van De Breiclub wordt deze manier uitgelegd.

De tweede manier om randjes te haken doe je met een haaknaald met een scherpe punt. Het was even zoeken maar heb deze uiteindelijk bij Het Wolcafé gevonden.

Uitleg randjes haken met de haaknaald met scherpe punt

De haaknaald is binnen! Dus nu kan ik randjes gaan uitproberen. Als eerste heb ik een paar testrandjes gehaakt aan een oude handdoek. Daarna heb ik een klein (gezichts-)doekje van de Hema ‘omgehaakt’. Je steekt door de rand van het doekje en haalt daarna het (dunne) garen door het doekje heen en maak hiervan een vaste. vervolgens haak je met dezelfde haaknaald 5 lossen, sla een stukje over ter breedte van de 5 lossen en steek weer de haaknaald door het doekje. Zo haak je helemaal rond. Daarna wissel je van haaknaald. Zelf ben ik verdergegaan met haaknaald 2.0 mm. In ieder voorgaan boogje haak je 1 vaste, 1 stokje, 1 dubbel stokje, 1 stokje en 1 vaste. Dit herhaal je in ieder boogje.

Haakgaren

Persoonlijk vind ik dun garen mooier voor de randjes. Speciaal voor alle randjes die ik heb gehaakt (en ga haken in de toekomst) heb ik een doos vol met allerlei kleuren gekocht. In verhouding was dit stukke goedkoper dan een paar losse bolletjes.

Kleding ‘pimpen’

Hoe leuk is het om je eigen kleding te ‘pimpen’ met deze gehaakte randjes. Het eerste kledingstuk wat ik heb ‘gepimpt’ is een crème-kleurig hemd. Wat wel een beetje lastig was aan dit hemd is dat het van strech-stof is. Dus even opletten dat het gehaakte randje niet te strak wordt gehaakt omdat het dan gaat knellen. Maar ook weer niet te los haken want dan gaat het randje weer ‘flubberen’. Het is een kwestie van uitproberen.

Onderstaande doos haakgaren heb ik gekocht. Zo’n assorti-doos is altijd handig om in huis te hebben (voor de creatievelingen onder ons….)

4 thoughts on “Randjes haken”

 1. Beste Mandia,
  wat een leuk idee, dat ‘oppimpen’ met randjes en/of picotjes
  Is de haaknaald met scherpe punt die jij bij Wolplein hebt aangeschaft, de haaknaald ‘ Clover Soft Touch haaknaald 0,9’? Wat is het voordeel van haken met een scherpe punt? Graag zie ik een reactie tegemoet, met vriendelijke groet, Rikke

  Beantwoorden
  • Hallo Rikke,
   Nee dat is niet de juiste haaknaald. De haaknaald met scherpe punt is bij het Wolplein niét verkrijgbaar. Ik heb deze gekocht bij Het Wolcafé. In het tweede ‘hoofdstuk’ van bovenstaande blog klikken op ‘het wolcafé’ en dan wordt je doorgelinkt naar deze haaknaald van het wolcafé.
   Het grote voordeel van deze haaknaald is dat je dwars door de stof kan prikken. Dat kan met een gewone haaknaald niet. De punt van deze speciale haaknaald is superscherp, net zo scherp als een gewone naald.
   Succes!
   Groetjes, Diana

   Beantwoorden

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.