Borduurring schilderij

By

Van tafelkleed naar borduurring schilderij

De titel zegt het al: van tafelkleed naar borduurring schilderijtjes. Hoezo vraag je je af? Al een hele tijd lag een oud tafelkleed met borduursels van m’n schoonmoeder op zolder. Het kleed was niet meer te redden. Vol met vlekken die er niet meer uit gingen en ook meerdere gaten. Toch vond ik weggooien zonde. Ooit ga ik er iets mee doen dacht ik destijds. En die tijd is nu aangebroken……borduurring schilderij en dan nog wel in een oplage van 20 stuks.

Het oude tafelkleed

Het oude tafelkleed was vol geborduurd met gekleurde bloemetjes. Ik dacht als ik nu eens alle bloemetjes die nog ’te redden zijn’ uitknip en in een kleine borduurring doe….. Zo gezegd, zo gedaan. 20 kleine borduurringen gekocht van 10cm doorsnede en aan de slag.

oud tafelkleed waarvan 20 borduurschilderijtjes zijn gemaakt

Wat heb je nodig om zelf een borduurring schilderij te maken?

  • borduurringen
  • oud (geborduurd) kleed of ander leuk stofje
  • eventueel witte stof
  • naald en draad

Hoe maak je een borduurringschilderij?

Leg de borduurring op de stof welke je wil ‘inlijsten’. Knip zeer ruim rondom de ring de stof uit. Ongeveer 5cm extra is genoeg. Schijnt jouw mooie stof door dan is het verstandig om een ander wit stofje erachter te bevestigen. Is dit het geval, knip dan ook de witte stof uit. Deze heb ik precies op maat van de ring geknipt (10 cm). Het voordeel hiervan is dat straks het rijgen wat makkelijker gaat.

Let het eventuele ‘onderstofje’ op de binnenste ring. Span de mooie stof er omheen. Trek de stof strak aan en draai de buitenste ring ook stevig aan. Rijg nu met naald en draad aan de binnenkant de stof samen (zie foto’s). Maak eventueel een lusje aan het schilderij.

Borduurringschilderijtjes zijn klaar

Totaal heb ik van het oude tafelkleed 20 kleine borduurringschilderijtjes kunnen maken. Ze zijn niet allemaal even goed gelukt maar toch leuk genoeg om deze schilderijtjes uit te delen aan wie ze maar wil hebben.

borduurschilderijtjes gemaakt van een oud tafelkleed

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.