Windspinner haken

By

Windspinner of windspiraal haken

Na wat speurwerk op internet naar een nieuw ‘zomerproject’ kwam ik deze gehaakte windspinner tegen. Een windspinner haken is niet moeilijk dus dit haakprojectje is ook geschikt voor beginners.

Wat heb je nodig om deze windspinner te haken?

  • 3 kleuren haakgaren, ik heb Catania gebruikt (50 gram = 125 meter)
  • haaknaald 3.0 mm
  • schaar
  • gordijnloodje

Het haakpatroon

Het haakpatroon van deze windspinner heb ik gevonden bij ‘Haked.nl’. Klik op de volgende link voor uitgebreide uitleg van de windspinner: ‘haakpatroon windspinner‘.

Mijn gehaakte windspinner….

Eerst ben ik op zoek gegaan (in m’n restanten-bak) naar een leuke kleurencombinatie. Eigenlijk is alles goed, uiteindelijk is de buitenste toer zichtbaar en wat er binnenin zit valt niet zo op.

Nadat ik de 3e toer had gehaakt van de windspinner was het eigenlijk een opgefrommeld haakwerkje waarvan ik dacht dit komt nooit meer goed en was ik eigenlijk van plan om het helemaal uit te trekken. Maar toen ik bezig was met de 4e toer kwam de windspinner weer een beetje in vorm en kreeg ik er toch weer vertrouwen in dat het helemaal goed zou komen.

Ik dacht genoeg te hebben aan wat restjes katoen maar er gaat stiekem toch meer garen in zitten dan verwacht dus hou daar rekening mee als jij ‘m ook wil gaan haken. Totaal zit er ongeveer 50 gram Catania haakgaren in deze windspinner.

Afwerking van de windspinner

Toen de windspinner klaar was had ik nog steeds het idee dat het een ‘mislukt’ project was. Ik moest iets verzinnen om de windspinner wat meer uit te rekken door iets met gewicht eraan te hangen. Kralen waren te licht dus maakte ik een kwastje met gewicht.

Kwastje maken

Het kwastje maak je als volgt:

Wikkel garen om een kartonnetje of iets anders wat de juiste maat heeft voor jouw kwastje (foto 1). Knoop een losse draad aan het gordijnloodje. Knoop daarna met hetzelfde draad de draadbundel vast (zie foto 2) en knip aan de andere kant de bundel door. Wikkel nu draad om het deel waar het gordijnlood zit zodat dit niet meer zichtbaar is (foto 3).

Maak het zelfgemaakte kwastje onderaan de windspinner vast, werk alle draadjes weg en klaar is de windspinner! Na een paar dagen gaat de windspinner mooi ‘uithangen’ en is ie precies zoals ik had verwacht.

Nog een windspinner haken…..

Na het haken van bovenstaande windspinner viel me op dat de binnenste kleur nauwelijks zichtbaar is. Dus de volgende windspinner heb ik met 2 kleuren gehaakt en heb deze ook iets korter gemaakt. In plaats van 100 lossen ben ik met 65 lossen gestart en heb verder het patroon aangehouden zoals hierboven. Wel heb ik een extra toer toegevoegd waardoor de ‘schijven’ iets groter zijn geworden.

Laatste extra toer: *vaste in voorgaande vaste (3x) + 2 vasten in voorgaande vaste*, tussen sterretjes herhalen tot het einde.

Windspinner of windspiraal

Geen zin of tijd om zelf een windspinner of windspiraal te haken? Natuurlijk zijn deze ook in allerlei formaten en stijlen te koop:

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.