Gehaakt potje met deksel

By

Gehaakt potje met deksel

Handig en leuk: een gehaakt potje met deksel. Al eerder had ik een pennenbakje gehaakt (zie foto hieronder) maar deze keer is het een potje of bakje geworden mét deksel.

Patroon gehaakt potje met deksel

Op de website van Crochets4U kwam ik gehaakte potjes met deksel tegen en dacht direct…..die ga ik ook maken. Het haakpatroon van deze website heb ik gevolgd op onderstaande uitzonderingen na:

  • de bodem heb ik iets groter gemaakt; één toer extra = totaal 60 steken
  • het dekseltje moest daarom ook één toer groter: totaal 66 steken
  • ná de bodem heb ik totaal 18 toeren gehaakt (in plaats van 16)
  • de knop heb ik opgevuld met een kraal (in plaats van fiberfill)

Verstevigen met suikerwater

Er zijn meerdere manieren om het potje te verstevigen. Ik heb het met suikerwater gedaan. Je mengt suiker met een gelijk deel aan water. Het is handig om warm water te gebruiken zodat de suiker makkelijk oplost. Dompel het potje en dekseltje goed onder in het suikerwater. Een beetje uitwringen en daarna ‘spannen’ om een blik, bloempot of wat er voor jouw haakwerk het beste zou passen. In mijn geval was dat een blik. Voor de zekerheid heb ik aluminiumfolie onder het haakwerk gedaan zodat ik het potje er later makkelijk vanaf kon halen. Het dekseltje heb ik daar weer omheen gespannen, ook met aluminiumfolie ertussen. Laat het geheel goed drogen en je potje met deksel is klaar.

Variëren van potjes

Je kan eindeloos variëren. Groot, klein, laag, hoog, meerdere kleuren etc etc. Ook dit is weer een mooi project om je restjes haakgaren op te maken.

Suikerwater

Gehaakte potjes of schaaltjes of kerstballen verharden met suikerwater gaat prima. Er hoeft helemaal geen lijm aan te pas te komen. Wel goed opletten dat je de verhouding 1:1 aanhoudt voor suiker en water en laat het geheel goed drogen. Het kan soms wel 3 dagen duren voordat het écht droog en hard is geworden.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.