Pianokruk opknappen

By

Zelf je vintage pianokruk opknappen

De stof van dit vintage pianokrukje was zo versleten dat er echt iets mee moest gebeuren. Maar zelf een pianokrukje opknappen? Geen idee waar ik moest beginnen. Ik ben gewoon begonnen met de stof los te halen en toen kon ik niet meer terug……

Wat heb je nodig om een pianokruk op te knappen?

  • een nieuw sterk stofje (geen stretch), gordijnenstof is prima
  • nieuwe ‘nagels’ oftewel stoffeernagels
  • eventueel nieuwe vulling
  • gereedschap zoals tang, hamertje en schaar

Oude stof verwijderen

Begin voorzichtig met het loshalen van de oude siernagels / stoffeernagels met een tangetje. Dit ging soepel. Daarna kwam de binnenkant tevoorschijn. Dit antieke pianokrukje was al vaker opnieuw gestoffeerd. Er zaten ontzettend veel gaatjes in de zijkant van de zitting waar dit door duidelijk werd. De zitting van het krukje bestaat uit paardenhaar en stro. Dit was verder nog in prima staat dus dit wordt ‘gerecycled’.

Het opnieuw bekleden van dit krukje

Eigenlijk is het opnieuw bekleden van dit antieke pianokrukje niet heel erg moeilijk. Knip een cirkel uit de nieuw stof. Je kan de oude bekleding gebruiken als ‘maat’ of je neemt iets anders wat dezelfde maat heeft en legt deze op de stof. Ik had toevallig een tafeltje in de juiste afmeting. Voor de zekerheid heb ik ook nog een laag fiberfill onder de stof gedaan. Dit maakt het krukje extra zacht.

Daarna heb ik met speldjes de stof vastgezet. Vervolgens nagel voor nagel door de stof in het krukje getimmerd. Omdat er al ontzettend veel oude gaatjes zaten heb ik geprobeerd om deze zoveel mogelijk opnieuw te gebruiken. Hierdoor zitten de nagels wel schots en scheef maar dat geeft juist een leuke ‘oude look’.

Pianokruk opknappen is gelukt!

Het opknappen van het pianokrukje is gelukt. Hij kan er weer een tijdje tegen. Het onderstel was al eerder zwart geverfd en dat was nog prima dus daar heb ik niks aan gedaan.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.